Završen sastanak ministara obrana zemalja članica NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bruxelles_120609_1_v.jpg

Dvodnevni sastanak ministara obrana zemalja članica NATO-a završio je u petak, 12. lipnja 2009. godine u Bruxellesu raspravom o misiji ISAF, u kojoj su osim članica NATO-a (28) sudjelovali i predstavnici drugih zemalja (14) koje doprinose u toj misiji.

Ministar obrane Republike Hrvatske Branko Vukelić sudjelovavši i danas u glavnoj raspravi istaknuo je kako je nužno povećati napore NATO-a u pomoći afganistanskim vlastima u razvoju sposobnosti za samostalno upravljanje obrambeno sigurnosnim institucijama te države.

"Prepoznajući angažman NATO-a u Afganistanu kao dugoročnu obvezu, Hrvatska smatra kako je upravo aktivnost na pružanju pomoći institucijama afganistanske vlasti izravan doprinos NATO-voj izlaznoj strategiji". U tom smislu Hrvatska u potpunosti podržava osnivanje NTM-a - NATO training mission u Afganistanu, naglasio je Vukelić.

Uz zadržavanje našeg angažmana sa tri OMLT-a, Hrvatska planira poslati vojne instruktore u inžinjerijsku školu ANA-e (Afganistanske vojske). Također, Hrvatska razmatra mogućnosti slanja dva policijska mentorska tima kao izravni doprinos obuci policijskih snaga u Afganistanu zaključio je ministar Vukelić.



Priopćenja