Zastupnici klubova Hrvatskog sabora jednoglasno o sudjelovanju OS RH u operaciji Sea Guardian

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Do kraja godine Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH, poručuje ministar Banožić

Zastupnici klubova Hrvatskog sabora u četvrtak, 30. srpnja 2020. godine jednoglasno su prihvatili prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju.

Prijedlogom Odluke u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian predviđeno je upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga RH brodom Hrvatske ratne mornarice.

“U operaciju koja bi trajala oko 20 dana, pripadnici Oružanih snaga RH početkom rujna uputit će se brodom Hrvatske ratne mornarice “Dubrovnik”” rekao je ministar Banožić istaknuvši kako su sredstva za operaciju u iznosu od 1,2 milijuna kuna osigurana u državnom proračunu, a prethodnu suglasnost dao je predsjednik.

Operacija potpore miru Sea Guardian je NATO vođena operacija koja je započela 2016. godine. Značajno doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, osiguranju slobode plovidbe i borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje te razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih država u Sredozemlju. Pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su u operaciji Sea Guardian dva puta, 2018. i 2019. godine.

Osvrnuvši se na opremljenost Hrvatske vojske i buduće projekte, ministar obrane Mario Banožić zastupnicima je najavio da će do kraja godine predstaviti i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH, dokument koji će pratiti jasni izvori financiranja i opremanja u Hrvatskoj vojsci.

“Cilj nam je da u sve tri grane Oružanih snaga idemo u modernizaciju, podizanje razine obuke, kao i štićenje dosadašnjih prava koje Hrvatska vojska ima”, poručio je ministar Banožić.

Objava Zastupnici klubova Hrvatskog sabora jednoglasno o sudjelovanju OS RH u operaciji Sea Guardian pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja