Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo Dan vojne kapelanije “Sveti Martin Tourski”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/11/2021-11-11-zss-2-1024x768.jpg
Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo Dan vojne kapelanije 'Sveti Martin Tourski' | Foto: ZSS

U vojarni "stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama u četvrtak 11. studenog 2021. obilježen je blagdan Svetog Martina Tourskog, biskupa zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga te ujedno i spomendan na poginule i preminule pripadnike specijalnih postrojbi HV-a.

Misu u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama predvodio je fra Roko Badalov, župnik župe “Sveti Duh” u Zagrebu.

Nakon mise položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana je molitva ispred križa kod spomen sobe u vojarni te su pročitana imena poginulih i preminulih pripadnika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

U ograničenom broju i uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, svečanosti su nazočili bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi, predstavnici udruga specijalnih postrojbi HV-a, vojni kapelani te ostali svećenici.

Sveti Martin je rođen 315. godine u današnjoj Mađarskoj kao sin rimskog vojnika te je prema očevoj volji postao vojnik. Bio je rimski tribun koji je obavljao vojničku službu kao gardist i konjanički časnik u jednom od garnizona carske vojske u Galiji.

Kad je grad Tourski ostao bez biskupa, Martin je izabran za biskupa te posvećen 370. godine. S ponosom na svetog Martina, svake godine pripadnici vojne kapelanije ZSS-a obilježavaju blagdan svog zaštitnika i Dan sjećanja na sve poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

Objava Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo Dan vojne kapelanije “Sveti Martin Tourski” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti