Zapovjednik Flote HRM na NATO Konferenciji zapovjednika pomorskih snaga MOCC 22

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-01-zapovjednik-flote-hrm-1024x602.jpg
Zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić sudjelovao je na NATO Konferenciji zapovjednika pomorskih snaga MOCC 2 | Foto: MARCOM

Zapovjednik Flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić sudjelovao je na NATO Konferenciji zapovjednika pomorskih snaga MOCC 22 (Maritime Operational Commanders' Conference), koja se od 21. do 23. ožujka 2022. održavala u Nortwoodu (UK).

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici dvadeset i četiri države članice NATO saveza te predstavnici Finske i Švedske.

Zapovjednik Savezničkog pomorskog zapovjedništva (MARCOM) NATO-a viceadmiral Keith E. Blount u svom uvodnom govoru na početku konferencije posebno je istaknuo važnost trenutka i uloge NATO-a u sprječavanju širenja rata u Ukrajini na područje Europe.

Glavna tema konferencije bila je odvraćanje i obrane u pomorskoj domeni (Deterrence and Defence Area in Maritime domain), a paneli i rasprave doticali su sadržaje vezano uz pomorsko ratovanje te definiranje budućih aktivnosti.

U sklopu završnog panela, zapovjednici su kratko prezentirali nastojanja nacionalnih mornarica. Kbb Malečić je istaknuo da Hrvatska ratna mornarica sustavno gradi svoje sposobnosti istaknuvši neke od aktivnosti kojima se to potvrđuje, od angažiranja snaga u NATO operaciji „Sea Guardian“ u Sredozemlju, regionalne suradnje ADRION inicijative kroz vojne vježbe i projekt ADRION do narastanja angažiranja tima protuminskih ronitelja u sklopu NRF snaga ukrcajem na talijanskom lovcu mina u sklopu Stalne skupine NATO protuminskih brodova (SNMCMG2).

Objava Zapovjednik Flote HRM na NATO Konferenciji zapovjednika pomorskih snaga MOCC 22 pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti