Primopredaja ovlasti zapovijedanja 1. i 2. HRVCON-a u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/04/poljska_hrvcon_20042018_04.jpg
Foto: 2. HRVCON

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj u četvrtak, 19. travnja 2018. zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, bojnik Ivan Užarević, primopredajom hrvatskog stijega prenio je ovlast zapovijedanja zamjeniku zapovjednika 2. hrvatskog kontingenta, natporučniku Mihaelu Pintariću.

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj u četvrtak, 19. travnja 2018. zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, bojnik Ivan Užarević, primopredajom hrvatskog stijega prenio je ovlast zapovijedanja zamjeniku zapovjednika 2. hrvatskog kontingenta, natporučniku Mihaelu Pintariću.

U sljedećem šestomjesečnom razdoblju 2. HRVCON će nastaviti sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Borbenoj grupi pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Rumunjske, Velike Britanije i zemlje domaćina Poljske.

Svečanosti je nazočio izaslanik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak, nacionalni predstavnici oružanih snaga u ovoj Borbenoj grupi, na čelu sa zapovjednikom Borbene grupe u odlasku pukovnikom Scottom Cheneyem i novim zapovjednikom Borbene grupe pukovnikom Adamom Lackeyem te zapovjednik Vojnog poligona Bemowo Piskie pukovnik Jaroslaw Wyszecki.

General Tretinjak istaknuo je da mu je čast nazočiti primopredaji dužnosti u ime zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, koja je time posebnija jer se radi o prvoj primopredaji ovlasti zapovijedanja hrvatskih kontingenata u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Pripadnicima 2. HRVCON-a poručio je da je ovo prilika za razvoj naših sposobnosi i podizanja razine sposobnosti djelovanja u međunarodnom okruženju.

"Ovo je i prilika za stvaraje novih prijateljstava među pripadnicima pet nacija, napose među časnicima i dočasnicima koji će u budućnosti zasigurno imati odgovorne dužnosti u svojim nacionalnim vojskama, i na ovaj način imaju priliku graditi dugoročno strateško partnerstvo i prijateljstvo", rekao je.

U svom obraćanju, zapovjednik 1. HRVCON-a u odlasku bojnik Užarević prisjetio se svih aktivnosti kontingenta od dolaska u Poljsku prošloga listopada. Zahvalu je uputio svim pripadnicima kontingenta na profesionalno obavljenim zadaćama, zapovjedniku Borbene grupe na razumijevanju i suradnji u provedbi zajedničkih aktivnosti, te domaćinu, zapovjedniku Vojnog poligona na prijateljstvu i potpori, a novoj rotaciji hrvatskih vojnika poželio je puno uspjeha u ovoj međunarodnoj aktivnosti.

Zamjenik zapovjednika 2. HRVCON-a natporučnik Pintarić naglasio je da pripadnici bitnice SVLR Topničko raketne bojne zajedno s timom Vojne policije te logističkim i stožernim osobljem, osjećaju ponos i čast što u međunarodnoj aktivnosti prestavljaju Oružane snage RH i hrvatsku domovinu. Pripadnike kontingenta pozvao je na profesionalno vojničko ponašanje i otvorenost za suradnji i razmjenu iskustava sa stranim kolegama. Napomenuo je da su spremni i željni sudjelovati u obučnim događajima i vježbama zajedno s ostalim nacijama, dokazati svoju uvježbanost i sposobnosti te pospješiti našu učinkovitost i interoperabilnost u radu sa vojskama savezničkih država.

Nakon svečanosti general Tretinjak s hrvatskim predstavnicima sastao se i sa zapovjedniom 15. Mehanizirane brigade OS Republike Poljske u čijem sastavu ova Borbena grupa i provodi zadaće. Brigadni general Jaroslaw Gromadzinski upoznao je goste s radom 15. mehanizirane brigade i planovima zajedničkih aktivnosti.

    Primopredaja ovlasti zapovijedanja 1. i 2. HRVCON-a u Poljskoj

    Foto: 2. HRVCON

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/primopredaja-ovlasti-zapovijedanja-1-i-2-hrvcon-a-u-poljskoj/poljska_hrvcon_20042018_07.jpg


Vijesti