Započelo obilježavanje Dana OSRH na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dvorane_26052017_v.jpg
Foto: MORH/ T. Brandt

U Velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u "Dr. Franjo Tuđman" danas je, u petak 26. svibnja 2017., održana svečana akademija u sklopu obilježavanja Dana OS RH, Dana HKoV-a i 26. obljetnice formiranja OS RH, te generalna proba ceremonije Velike smjene straže.

Između ostalih, programu su nazočili izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Anamarija Kirinić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici, aktivni i bivši djelatnici MORH-a i GS OSRH, vojnici, dočasnici, časnici, kadeti i drugi.
Izaslanica predsjednice Anamarija Kirinić je u prigodnom obraćanju rekla da je današnji dan prilika da se s pravom, ponosom i zahvalnošću sjetimo svih domoljuba i branitelja koji su se odazvali zovu za obranu domovine, a najviše onih koji su za nju dali svoje živote. Govoreći o 26 godina OSRH, podsjetila je na njihovu ključnu ulogu u obrani i oslobađanju Hrvatske, a potom na mirnodopski preustroj, mirovne misije i druge aktivnosti kojima su doprinijele članstvu u EU i NATO-u, kao i međunarodnom ugledu naše zemlje. Današnja sigurnosna situacija zahtijeva veća ulaganja u obranu i OSRH, a pripadnici naše vojske ostaju oslonac mira i sigurnosti, te međunarodne afirmacije Hrvatske diljem svijeta, istaknula je izaslanica predsjednice.

"Hrvatska vojska izrasla je u najtežim danima borbe za samu opstojnost države, dobila je sve svoje bitke, a danas je fokusirana na budućnost", istaknuo je ministar Krstičević, dodavši da OSRH postaju sve modernije, učinkovitije, spremnije za izvršenje svih zadaća koje se postavljaju pred nju. "Ministarstvo obrane ulaže napore kako bi pripadnicima OSRH stvorili što bolje uvjete života i rada te podigli standard. Istovremeno, razvija se i poboljšava sustav sigurnosti koji će garantirati svim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih njezinih građana", zaključio je ministar Krstičević. Takoder, govoreći o modernizaciji i opremanju OSRH, ministar je izrazio uvjerenje da će pitanje nabave novog tipa borbenog aviona biti uspješno riješeno, jer ta sposobnost je potrebna OSRH.

General zbora Mirko Šundov je naglasio: "Od osnutka 1991. godine Oružane snage Republike Hrvatske su prošle različita ali uvijek plodonosna razdoblja, od onog ratnog koje je završilo pobjedonosnim akcijama do razdoblja transformacije. Oružane snage Republike Hrvatske su se preustrojile u manje brojnu, ali efikasnu i profesionalnu organizaciju uspješno integriranu u NATO i EU. Naša buduća postignuća ovisit će prije svega o sposobnosti naših pripadnika, o stalnom ulaganju u ljudske potencijale, njihovo obrazovanje i osposobljavanje. Samo tako moći ćemo osigurati sposobnosti sučeljavanja s izazovima koje nam donosi budućnost."

U sklopu Akademije čitane su Odluke i uručena odlikovanja, promaknuća i poticajne mjere. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga odlikovala je Redom bana Jelačića  brigadira Ivana Vukića, zapovjednika 142. Domobranske pukovnije, pukovnika Vladimira Katića, zapovjednika 14. Domobranske pukovnije, pukovnika Josipa Goršića, zapovjednika 137. Domobranske pukovnije i bojnika Ivana Lorkovića, zapovjednika 13. Domobranske pukovnije. Redom hrvatskog trolista posmrtno je odlikovala gospodina Jakova Bienenfelda, a Medalju za iznimni pothvat dodijelila je satniku Ivanu Lukanu.
Također, Predsjednica Republike je pohvalila sedam pripadnika OS RH te promaknula u viši čin ukupno 100 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga promaknuo je u viši čin ukupno 171 dočasnicu i dočasnika, dodijelio 149 činova skupnika, te nagradio i pohvalio ukupno 60 pripadnica i pripadnika OS RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević nagradio je i pohvalio 39 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.
Zbog doprinosa razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Oružanih snaga u cjelini 23 pripadnika prvog naraštaja vojnih pilota Oružanih snaga primili su priznanje načelnika Glavnog stožera.

Na akademiji su uručene nagrade drugoplasiranom i trećeplasiranom natjecatelju (razvodnik Marin Potrka pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga i vojnik Nikola Polić pripadnik Gardijske mehanizirane brigade bojna Pauci) koji su sudjelovali na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OS RH "Prvi za Hrvatsku 2017.“ dok će najspremnija pripadnica i najspremniji pripadnik nagrade primiti u ponedjeljak, 29. svibnja 2017. na svečanoj akademiji u Lisinskom. U ženskoj kategoriji, titulu najspremnije pripadnice Oružanih snaga osvojila je poručnica Monika Martina Sipina-Halper, pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, dok je titulu najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga osvojio skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade.

Nakon svečanosti na pisti za postrojavanje HVU-a održana je generalna proba ceremonije Velike smjene straže. Ceremonija će se održavati na Gornjem gradu u Zagrebu u vremenskom periodu od 27. svibnja do 1. listopada 2017. Ceremonija prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske. Idejno je začeta krajem 1990. i izvodila se do 2000. godine. Postrojba koja sada izvodi ovu ceremoniju je Počasno zaštitna bojna, zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha - Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH.

Ceremoniju je ministar Krstičević nazvao jednim od simbola hrvatske države i podsjetnika na vojsku pobjednika, dodavši da je njezino vraćanje "u funkciji jačanja nacionalnog ponosa, zajedništva, našeg identiteta i tradicije, ali i u funkciji promocije vojnog poziva i promocije naše Republike Hrvatske".

    Započelo obilježavanje Dana OSRH na HVU

    Foto: MORH/ T. Brandt

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_13a.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_straza_26052017_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zapocelo-obiljezavanje-dana-osrh-na-hvu-straza/hvu_akademija_26052017_06.jpg


Priopćenja