Započele pripreme za selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/06/2023-06-30-selekcijsko-letenje-1024x683.jpg
Započele pripreme za selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote | Foto: HRZ

"Ovdje ste došli s razlogom i znamo da imate potencijala. Vaša misija, vaš cilj je postati vojni pilot i samo se na to usredotočite", kazao je brigadir Huljev na početku priprema

U Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 30. lipnja, započela je teorijska priprema za selekcijsko letenje kandidata za 32. naraštaj vojnih pilota.

Na selekcijsko letenje došli su učenici koji su završili srednju školu i oni koji će se školovati po programu “Izvan projekta kadet”.

Ove godine učenici trećih razreda srednjih škola će se selekcijskom letenju priključiti sredinom srpnja. Ukoliko ga uspješno završe, ako žele, mogu s MORH-om potpisati ugovor o stipendiranju temeljem kojeg će primati stipendiju do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Nakon završetka srednje škole, školovanje za vojnog pilota nastavit će kao pripadnici 33. naraštaja vojnih pilota.

Prije dolaska na selekcijsko letenje, svi kandidati su prošli liječnički pregled, psihološko testiranje i motoričke provjere. Ne treba posebno naglašavati koliko su kriteriji koje su morali zadovoljiti bili zahtjevni te da su ih samo najbolji među najboljima uspješno zadovoljili.

Obraćajući se kandidatima za vojne pilote zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev je istaknuo kako su već prošli zahtjevne preglede i testiranja. “Ovdje ste došli s razlogom i znamo da imate potencijala. Vaša misija, vaš cilj je postati vojni pilot i samo se na to usredotočite”, kazao je brigadir Huljev. Istaknuo je i kako je od iznimne važnosti, za postizanje što boljih rezultata, njihova međusobna komunikacija i razmjena iskustava, te ih pozvao da imaju samopouzdanja i vjeruju u sebe.

U vojarnu u Zemuniku kandidati su došli dan ranije. Dočekali su ih djelatnici Pilotske škole SzO-a pukovnik Goran Mikulec i pukovnica Stela Ferić-Živaljić. Zaželjevši im dobrodošlicu pukovnik Mikulec ih je upoznao sa svim aktivnostima koje ih očekuju tijekom selekcijskog letenja te istaknuo kako im svi djelatnici Pilotske škole stoje na raspolaganju.

“Mi vjerujemo u vas i znamo da možete. Nastavnici letenja koji će raditi s vama dat će sve od sebe kako bi usvojili potrebne vještine i znanja. Ali, na kraju sve ovisi o vama”, kazala je zrakoplovna psihologinja pukovnica Ferić-Živaljić.

Biti vojni pilot za polaznike selekcije je čast i ponos, a samopouzdanja im ne nedostaje. “Ovdje smo došli učiti. Da smo mislili da nećemo izdržati ne bi ni dolazili”, rekao nam je jedan od kandidata za vojne pilote.

Nakon što u sklopu Tehničke učionice u Središtu za obuku HRZ-a usvoje potrebna znanja o tehničkim značajkama aviona ZLIN 242L , selekcijsko letenje nastavljaju u 392. eskadrili aviona 93. krila HRZ-a primijenjenom teorijom, obukom na simulatoru, a potom im slijedi letenje.

S polaznicima selekcijskog letenja radit će iskusni vojni nastavnici letenja koji će im, kao i naraštajima prije njihovog, na najbolji način prenijeti svoja znanja i iskustva. Ali, da bi uspjeli moraju biti motivirani, uporni i mnogo učiti kako bi uspješno zadovoljili sve izazove selekcijskog letenja koji ih očekuju. Kako bi sve to uspjeli trebaju neprekidno biti fokusirani na glavni cilj- postati vojni pilot. Samim time što su došli na selekcijsko letenje već su napravili prvi korak na putu koji će ih voditi k čuvarima hrvatskog neba.

Objava Započele pripreme za selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti