Započela međunarodna vojna vježba specijalnih snaga “Black Swan 21”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/05/trojan_footprint_19-_21062019_11-1024x683.jpg
Foto: Arhiva MORH / T. Brandt

Na području Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke, provodi se međunarodna vojna vježba specijalnih snaga "Black Swan 21"

Na području Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke, u vremenu od 3. do 14 svibnja 2021. godine provodi se međunarodna vojna vježba “Black Swan 21”.

Riječ je o vježbi specijalnih snaga koja se provodi u cilju provjere sposobnosti i interoperabilnosti specijalnih snaga Regionalnog zapovjedništva sastavnice specijalnih snaga (R-SOCC – Regional Special Operations Component Comand), NATO saveznika i partnera.

Fokus vježbe biti će na planiranju i provedbi specijalnih operacija kroz tri temeljne zadaće specijalnih snaga, izravne akcije, specijalnog izviđanja i vojne pomoći, kroz sve tri dimenzije – kopno, more i zrak, u dnevnim i noćnim uvjetima.

Vježba je združenog karaktera tako da uz specijalne snage u potpori provedbe specijalnih operacija sudjeluju i snage Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Obavještajne pukovnije te Vojne policije. U potpori organizacije vježbe sudjeluje i Zapovjedništvo za potporu.

MVV “Black Swan 21” provodi se u sklopu veće međunarodne vježbe specijalnih snaga “Trojan Footprint 21” u kojoj sudjeluje 16 zemalja NATO-a i partnera.

Isto tako, “Black Swan 21” dio je ovogodišnjeg obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske odnosno vježbovnih aktivnosti u okviru Hrvatskog bedema 1991-2021.

Objava Započela međunarodna vojna vježba specijalnih snaga “Black Swan 21” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti