Zamjenik načelnika GS OS RH general Jurković sudjelovao na sastanku SEDM-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/10/sedm_inicijativa-1024x607.jpg
South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković u četvrtak, 10. lipnja 2021. sudjelovao je na video telekonferencijskom sastanku SEDM-a (South-Eastern Europe Defence Ministerial), koji je bio održan na razini zamjenika načelnika Glavnih stožera zemalja članica SEDM-a i kojem su Oružane snage Republike Hrvatske ove godine bile domaćin.

Tijekom uvodnog obraćanja, general Jurković istaknuo je kako su okolnosti uslijed pandemije koronavirusa podsjetile sve članice da moramo biti fleksibilni i brzo se prilagođavati novim okolnostima. Također, zahvalio je svim zemljama članicama SEDM-a koje su pomogle i još uvijek pomažu potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj.

“Međusobna suradnja, povjerenje i partnerstvo ključ su uspjeha za prevladavanje izazova i suprotstavljanje novim prijetnjama i zato je važno poboljšati suradnju unutar inicijative. SEDM igra važnu ulogu u Jugoistočnoj Europi povezujući saveznike, partnere i prijatelje, ujedinjene u želji za promicanjem stabilnosti, regionalne suradnje i jačanja regionalnih obrambenih sposobnosti”, rekao je Jurković.
Predsjedavajući SEDM-CC/PMSC Sekretarijata, zamjenik ministra obrane Republike Albanije Petro Koçi, tijekom svog izlaganja upoznao je zamjenike načelnika s provedenim aktivnostima SEDM-a u posljednjih godinu dana, naglasivši potrebu za nastavkom razvoja SEDM Projekata.

Nakon izlaganja zapovjednika SEEBRIGA (South-Eastern Europe Brigade) brigadnog generala Aristeidisa Iliopoulusa i prigodnog obraćanja predstavnika Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Turske, RACVIAC-a i UNDP SEESAC-a, general Jurković zaključio je ovogodišnji sastanak zahvalivši i čestitajući predsjedavajućoj Albaniji na postignućima tijekom mandata te je predstavniku Slovenije, brigadnom generalu Romanu Urbanču poželio uspjeh u planiranju i provedbi narednog SEDM DCHOD sastanka, kojem je domaćin u lipnju 2022.

Objava Zamjenik načelnika GS OS RH general Jurković sudjelovao na sastanku SEDM-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja