Zamjenik ministra obrane SAD-a u MORH-u

Ministar obrane Branko Vukelić susreo se u ponedjeljak 29. rujna 2008. godine sa zamjenikom ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Gordonom Englandom, a na sastanku je bilo govora o izvrsnoj suradnji dviju zemalja posebice u segmentu vojno-obrambene suradnje.


Zahvalivši svom gostu na američkoj ratifikaciji Protokola o pristupanju RH NATO-u, Vukelić je ustvrdio da Hrvatska najopsežniju vojnu suradnju ostvaruje upravo sa SAD-om te kako je ona uvelike doprinijela uspješnoj transformaciji hrvatskih oružanih snaga i ulasku naše zemlje u Sjevernoatlantski savez. Intenzivna suradnja će se nastaviti u više zajedničkih projekata, rekao je ministar, uključujući i školovanje časnika te sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Gordon England, koji po prvi put boravi u Hrvatskoj, mišljenja je da u sklopu bilateralnih odnosa SAD i RH vojna suradnja zauzima najistaknutije mjesto.

Čestitao je na naporima i konačnim postignućima Hrvatske na putu u NATO, a nedavni posjet američkog predsjednika okarakterizirao je kao jasnu potvrdu izvrsnih odnosa. Američki zamjenik ministra je uputio osobitu zahvalnost Hrvatskoj na njenom sudjelovanju u misiji ISAF u Afganistanu, a podsjetio je i na doprinos koji hrvatski vojnici daju UN-u u 13 mirovnih misija. Sve to pokazuje hrvatsku predanost demokraciji i slobodi ne samo na njenom tlu, nego i širom svijeta, istaknuo je. Englanda je tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj primio i Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader te Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić.

Vijesti