Zamjenica Tafra na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovat će u četvrtak, 8. listopada 2015. godine na sastanku ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Ministri obrane će se prvenstveno osvrnuti na pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i sjevernoj Africi te nedavne ruske vojne akcije u Siriji. Pored analize sigurnosne situacije u Siriji, razgovarat će se i o sigurnosti Afganistana, gdje je sigurnosna situacija i dalje vrlo osjetljiva.

Težišni fokus sastanka bit će usmjeren na daljnju implementaciju Akcijskog plana za spremnost Saveza usvajanjem niza odluka, čiji je cilj osnaženje kolektivne obrane.

Na sastanku će se raspravljati i o unaprjeđenju koncepta NATO snaga za brzi odgovor čiji će se broj udvostručiti te će iste snage postati brže, agilnije i učinkovitije. Također, očekuje se, da će ministri obrane podržati uspostavu dva nova elementa savezničke prisutnosti na teritoriju istočnih država članica Saveza, jednog u Mađarskog, a drugog u Slovačkoj, koji će dodatno doprinijeti strateškom postavu NATO-a za odvraćanje i obranu.

Također, raspravljat će se i o dugoročnoj adaptaciji Saveza kroz tri dimenzije - političku, vojnu i institucionalnu te o analizi implikacija ruskih vojnih aktivnosti, uključujući i nuklearnu komponentu.



Najave