Zamjenica Tafra na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_08102015_v.jpg
Foto: nato.int

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra sudjelovala je danas, 8. listopada 2015. godine na sastanku ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Na prvoj sjednici, održanoj u formatu Skupine za nuklearno planiranje, ministri obrane raspravljali su o specifičnim pitanjima nuklearne politike u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja Saveza.

Sastanak je nastavljen sjednicom Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane NATO-a. U pogledu nastavka implementacije Akcijskog plana za spremnost Saveza, ministri su donijeli odluke o unaprijeđenom NRF (NATO Response Force) konceptu, potom o mogućnosti raspoređivanja E-NRF-a na jugu u cilju snaženja sposobnosti obrane Saveza na njegovim južnim granicama te o uspostavi dodatnih zapovjednih elemenata (NATO Force Integration Units – NFIU) u Slovačkoj i Mađarskoj, nakon što je prvih 6 NFIU-ova u Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj formalno aktivirano 1. rujna ove godine. Tijekom sastanka SR Njemačka i Kraljevina Nizozemska najavile su preuzimanje uloge vodeće države za VJTF (Snage vrlo visoke spremnosti) brigadu za 2019. godinu.

Ministri su odobrili dodatak Političkim smjernicama 2015. iz područja proturaketne obrane, a predstavljen im je i napredak u izradi Strategije o NATO-ovoj ulozi u borbi protiv hibridnog ratovanja te rad u pogledu Reforme NATO-a i unaprjeđenja sposobnosti cyber obrane na razini Saveza. Razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u Siriji i Afganistanu te o potrebi osiguravanja punog spektra sposobnosti u pogledu generiranja snaga za 2016. godinu u okviru Mjera osiguranja Saveza te za potrebe savezničkih operacija.

Tijekom radnog ručka raspravljalo se o potrebi dugoročne prilagodbe Saveza ususret održavanju summita u Varšavi u srpnju 2016. godine. Ministri su razmijenili stajališta o modalitetima optimalne prilagodbe Saveza aktualnim izazovima u strateškom okruženju, a raspravljalo se i o širim implikacijama ruske nuklearne strategije za NATO. Na radnom ručku sudjelovala je i Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini.

Na posljednjoj sjednici ministarskog sastanka u formatu Komisije NATO-Gruzija razmatralo se o odnosu NATO-Gruzija na putu prema summitu u Varšavi. Ministri obrane su razmotrili status implementacije Paketa za unaprjeđenje suradnje s Gruzijom usvojenog na summitu u Walesu 2014. godine, a zaprimili su i uvid u doprinose saveznica i gruzijske napore u implementaciji Paketa te informacije o postojećim potrebama i nedostacima.

    Zamjenica Tafra na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

    Foto: nato.int

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-tafra-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_08102015_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-tafra-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_08102015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-tafra-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_08102015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-tafra-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_08102015_4.jpg


Priopćenja