Zamjenica ministra obrane na sastanku ministara zemalja članica EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tafra_cipar_27092012_v.jpg

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica EU koji se od 25. do 27. rujna 2012., održao u Nicosii, Republika Cipar.

Na sastanku se raspravljalo o daljnjem jačanju i izgradnji zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU u stalno promjenjivom okružju.

Tijekom prvog dijela sastanka naglasak je bio na južnom susjedstvu Europske unije, konkretno na sigurnosnoj i političkoj situaciji u Libiji, području Sahela i šire.


Također, ministri su raspravljali o misijama i operacijama EU. Posebna pozornost je bila usmjerena na operacije i misije uz Rog Afrike - EU NAVFOR Atalanta u kojoj sudjeluje i Republika Hrvatska, EUTM Somalija - obučna misija izgradnje vojnih sposobnosti somalskih snaga sigurnosti i EUCAP Nestor- nova misija EU koja ima za cilj jačanje i izgradnju pomorskih sposobnosti Somalije, Džibutija, Sejšela, Kenije i Tanzanije. Ove tri misije su u potpunosti komplementarne te čine dio sveobuhvatne strategije Europske unije za borbu protiv piratstva. Pored navedenog ministri su raspravljali i o budućnosti operacije Althea u Bosni i Hercegovini.

U završnom dijelu susreta ministri su uz prisustvo predstavnika Europske obrambene agencije (EDA) i Europske komisije raspravljali o višenacionalnoj suradnji za popunjavanje kritičnih obrambenih nedostataka putem inicijative pooling & sharing i dugoročnom pristupu ovoj inicijativi, te o sistematskom pristupu popunjavanja rastera EU Borbenih skupina kao i prevladavanju ograničavajućih faktora za njihovo korištenje.

Prvog dana boravka u Republici Cipar, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra susrela se i sa pripadnicima OS RH koji sudjeluju u mirovnoj misiji UN-a na Cipru (UNFICYP).

    Zamjenica ministra obrane na sastanku ministara zemalja članica EU

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-ministra-obrane-na-cipru/tafra_cipar_27092012_07.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-ministra-obrane-na-cipru/tafra_cipar_27092012_03.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/zamjenica-ministra-obrane-na-cipru/tafra_cipar_27092012_04.JPG


Priopćenja