Zamjenica ministra obrane na sastanku ministara EU u Milanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zmo_10092014_v.jpg
Foto: MORH

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra sudjelovala je 9. i 10. rujna 2014., na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Milanu, Italija.

Tijekom prvog dana sastanka ministri su razgovarali o napretku implementacije zaključaka Europskog vijeća o obrani koje se održalo u prosincu prošle godine. Fokus razgovora bio je na razvoju političkog okvira za dugoročnu obrambenu suradnju, daljnjim opcijama za učinkovitije financiranje misija i operacija te opcijama za brzi odgovor u kriznim situacijama.

Zamjenica ministra Tafra posebno je istaknula potporu daljnjem snažnijem jačanju suradnje država članica na području obrane, uz zadržavanje koordinacije i komplementarnosti s procesima u NATO-u.

Prvi dan sastanka završio je raspravom o borbenim skupinama EU-a (EUBG), koja je bila usmjerena na donošenje odluka vezanih uz jačanje učinkovitosti i iskoristivosti EUBG.

Drugog dana sastanka, u srijedu, 10. rujna 2014., raspravljalo se o Europskoj obrambenoj agenciji (EDA), te političkim smjernicama za rad Agencije u sljedećem desetljeću. Također, tijekom ovog susreta obilježena je i 10. obljetnica osnutka i rada EDA-e.

Završni dio sastanka bio je posvećen tekućim operacijama i misijama EU, te izazovima koji se javljaju tijekom opremanja i obučavanja oružanih snaga trećih partnerskih država. U svojem obraćanju zamjenica ministra obrane Višnja Tafra posebno je istaknula važnost praćenja sigurnosne i političke situacije u Bosni i Hercegovini s obzirom na predstojeće izbore, kao i značaj koji ima operacija Althea.
 



Priopćenja