Zaključak Vlade RH o postupnom povećanju izdvajanja za obranu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH

Uoči NATO summita koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, Vlada RH je na sjednici održanoj 21. lipnja 2018. donijela zaključak o predanosti Republike Hrvatske ispunjavanju obveza investiranja u obranu koje je NATO usvojio na summitu u Walesu 2014. godine.

Uoči NATO summita koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, Vlada RH je na sjednici održanoj u četvrtak, 21. lipnja 2018. donijela zaključak o predanosti Republike Hrvatske ispunjavanju obveza investiranja u obranu koje je NATO usvojio na summitu u Walesu 2014. godine.

Naime, novim Strateškim pregledom obrane koji je Vlada Republike Hrvatske donijela 10. svibnja 2018., određeno je da će u skladu s proračunskim smjernicama NATO-a, Republika Hrvatska u idućim godinama nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za potrebe obrane prema ciljanih 2% BDP-a, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti Republike Hrvatske, te povećanjem udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu prema ciljanih 20 %, čime će se osigurati daljnji razvoj obrambenih sposobnosti.

U skladu s tim, Vlada Republike Hrvatske izražava namjeru postupnog podizanja obrambenog proračuna prema zajedničkom dugoročnom cilju NATO-a, a to je 2% izdvajanja za obranu u odnosu na BDP, kao i 20% obrambenog proračuna za potrebe opremanja i modernizacije. U razdoblju od 2019. do 2024. godine nastavit će se s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu, a istovremeno će se s predstavnicima međunarodnog osoblja NATO-a započeti razgovori o metodologiji definiranja troškova obrane, kako bi se preciznije utvrdio postotak BDP-a koji Republika Hrvatska sada izdvaja za potrebe obrane.



Priopćenja