Zajednički obilazak hrvatsko-litavskog izaslanstva postrojbama u Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_GSOSRH_208x139_2-12.jpg

Izaslanstvo Glavnog stožera Oružanih snaga RH, koje predvodi izaslanik načelnika GS OS RH, ravnatelj "Hrvatskog vojnog učilišta" general bojnik Mirko Šundov, zajedno sa izaslanstvom Republike Litve, a na poziv načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Litve, general pukovnika Valdas Tutkusa, od 26. ožujka do 1. travnja 2009., u službenoj je posjeti hrvatsko-litavskoj postrojbi koja djeluje kao PRT u misiji ISAF u Afganistanu u pokrajini Ghor u Chaghcharanu.

Izaslanstvo Republike Litve predvodit će ministrica obrane, gospođa Rasa Jukneviciene i načelnik GS OS Republike Litve, general pukovnik Valdas Tutkus.

Prije polaska zajedničkog litavsko-hrvatskog izaslanstva prema Afganistanu, u zrakoplovnoj bazi Šiauliai u Litvi, održat će se svečanost obilježavanja 5. godišnjice pristupa baltičkih država NATO savezu. Svečanosti će nazočiti predsjednik Litve, gospodin Valdas Adamkus, predsjednik Latvije, gospodin Valdis Zatlers, predsjednik Estonije, gospodin Toomas Hendrik Ilves te predsjednik Poljske, gospodin Lech Kaczynski. Tijekom posjeta planirani su i razgovori sa zapovjednikom ISAF-a, ministrom obrane Afganistana i veleposlanikom NATO saveza u Afganistanu te guvernerom pokrajine Ghor.

Prvi zajednički posjet postrojbama u Afganistanu proveden je tijekom 2007. godine u organizaciji Oružanih snaga Republike Litve. Republika Litva snažno podupire ulazak RH u NATO, a tijekom proteklog razdoblja u nizu bilateralnih susreta načelnika glavnih stožera ostvarena je izvrsna suradnja kao što je i donesena Odluka o upućivanju hrvatskog PRT tima u Afganistan, u okviru litavskog vođenja, gdje su zajedničke litavsko-hrvatske snage stacionirane u zapadnoj pokrajini Ghor u Chaghcharanu.

Priopćenja