Zajednička vojna vježba OS RH i Nacionalne garde Minnesote

Pripadnici OS RH i Nacionalne garde Minnesote održali su u srijedu 11.06.2008. godine zajedničku vojnu vježbu CROMIN 08 na vojnom poligonu Camp Ripley u toj američkoj saveznoj državi.


Prezentacijski dan vježbe CROMIN 08. pratili su ministar obrane Branko Vukelić, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, te veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović.
Izaslanstvu Ministarstva obrane, uz glavne objekte poligona Kamp Ripley, prikazane su vježbe napada na konvoj s podmetnutim bombama i zasjedom u gradskom okruženju, te vježba napada na zgradu, obje uz uporabu bojevog streljiva.
Ciljevi vježbe bili su doprinos razvoju sigurnosnih mjera i borbi protiv terorizma, razvoj interoperabilnosti te uvježbavanje procedura i postupaka za mirovne operacije, kao i poboljšanje operativnih sposobnosti sudionika
Ministar Vukelić izrazio je zadovoljstvo s uspjehom vojne vježbe. "Više sam nego zadovoljan. Pohvale koje smo dobili od američkih zapovjednika za naše časnike i vojnike, govore dovoljno o tome kakvu dobru vojsku imamo. Ova zajednička vježba je prilika da usavrše svoja znanja i još bolje se pripreme za one zadaće koje će biti pred njima narednih godina", izjavio je hrvatski ministar obrane.
General Barić naglasio je da hrvatski vojnici i časnici u vježbama izuzetno brzo prihvaćaju standarde SAD i NATO-a i postižu izvanredne rezultate. "Ovdje smo vidjeli ono što odlikuje hrvatskog vojnika. To je upornost, rad i brzo prihvaćanje svih novina u obuci, koja je ovdje bila vrlo zahtjevna", rekao je general Barić, dodajući da će se usvojeni standardi uvesti u cjelokupni sustav obuke u Hrvatskoj.
Po ocjeni američkih domaćina ova vježba pokazala je visoku obučenost pripadnika HV-a i njihovu sposobnost za usklađeno djelovanje s drugim vojskama u mirovnim misijama.
Glavni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Larry Shellito, na završetku vježbe podijelio je priznanja trideset četvorici pripadnika voda 1. bojne Gardijske oklopno motorizirane brigade, koji su sudjelovali u dvotjednoj vježbi. "Hrvatski vojnici položili su ispit za ova dva tjedna, usvojili su nova znanja i vraćaju se kući kao bolji vojnici", izjavio je general Shellito. Časnici Nacionalne garde Minnesote posebno su pohvalili zapovjednika hrvatskog voda koji je sudjelovao u vježbi, poručnika Matu Kovčaliju i narednika Dominika Miholjčevića
U sklopu programa državnog partnerstva OS RH surađuje s Nacionalnom gardom Minnesote već 12 godina, od 1996. godine, a od 2005. održavaju se zajedničke vojne vježbe.

Priopćenja