Predsjedavajući Vojnog odbora EU posjetio Ministarstvo obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/francuz1_m.jpg

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg u Plavom salonu MORH-a primio je 11.06.2008. godine predsjedavajućeg Vojnog odbora Europske Unije, francuskog generala zbora Henria Bentegeata. Odbor na čijem se čelu nalazi general Bentgeat najviše je zajedničko vojno tijelo Europske Unije, a čine ga načelnici glavnih stožera zemalja članica. Osnovna zadaća mu je savjetovanje političkih struktura Unije o vojnim pitanjima.


Na sastanku kojem je između ostalih s hrvatske strane nazočio i načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić, prije svega je bilo riječi o dosadašnjem hrvatskom doprinosu europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, kao i o perspektivama buduće suradnje, naročito u okviru mirovnih misija koje provode zajedničke trupe Europske unije. „Želimo biti pouzdan partner i Europskoj uniji i NATO-u“, napomenuo je državni tajnik Raboteg, dodajući da je Hrvatska spremna preuzeti svoju ulogu u uspostavljanju mira na cijelom svijetu, a naročito u bližem okruženju.
General Bentegeat pohvalio je dosadašnji doprinos Hrvatske europskoj sigurnosnoj obrambenoj politici, uz uvjerenje da će hrvatsko buduće sudjelovanje u misijama koje provodi EU biti iznimno kvaliteteno. Osvrnuo se na skorašnji pristup naše zemlje Sjevernoatlantskom savezu, napomenuvši da su vojni standardi NATO-a, koje je Hrvatska već ispoštovala, istovjetni zajedničkim vojnim standardima EU.

Govor generala zbora Henria Bentegeata, predsjedavajućeg vojnog odbora EU.

Priopćenja