Zajednička obuka mentora za Školu vojne policije u Afganistanu

Tijekom ovog tjedna u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije OS RH, u vojarni „Damir Martić“ u Rakitju provodi se preduputna obuka za deset pripadnika oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje koji će sudjelovati kao mentorsko osoblje u okviru Škole Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije (ANA) u Kabulu.

Na jednotjednoj preduputnoj obuci koju organizira Republika Hrvatska, kao država koja je preuzela ulogu vodeće NATO nacije za razvoj institucionalne obuke Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije (ANA VP) i ustrojavanje škole Škole Vojne policije ANA-e u Kabulu, sudjeluju pripadnici oružanih snaga iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Makedonije. Pored mentora iz država članica Američko-jadranske povelje na preduputnoj obuci sudjeluju i pripadnici OS Republike Slovenije.

Škola Vojne policije u Kabulu jedna je od desetak obučnih institucija čije je mentoriranje u nadležnosti NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission Afganistan - NTM-A), a koja ima za cilj specijalizaciju i podizanje profesionalnosti Afganistanske nacionalne armije. Ove obučne institucije značajno utječu na osposobljavanje afganistanskog sigurnosnong sektora u cjelini kao ključnog elementa za uspješnu implementaciju nove savezničke strategije i tranziciju odgovornosti za sigurnost Afganistana na afganistanske institucije do 2014 godine.

Trenutno u radu Škole Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije u Kabulu, pored hrvatskih mentora, sudjeluju i dva mentora iz OS Republike Slovenije.  Uključivanje mentora iz Republike Albanije, Crne Gore i Republike Makedonije u rad Škole Vojne policije očekuje se u rujnu 2011. godine.

Ovim angažmanom OS RH, kao i angažmanom ostalih partnera iz regije, osigurava se ključni doprinos razvoju sposobnosti školovanja i obučavanja ANA kao središnjem dijelu strategije ISAF-a za tranziciju i izlazak iz vojnih operacija u Afganistanu.



Priopćenja