Zajednička obuka Vojne policije i MUP-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-vojna-policija-rh.jpg

U vojarni "Josip Jović" u Udbini, od 5. do 9. studenoga 2018. provedena je zajednička terenska obuka protuterorističkih timova specijalnih policija Vojne policije i Ministarstva unutarnjih poslova.

Obuku iz područja upotrebe sredstava prisile u kriznim situacijama, prošla su 24 pripadnika Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i osmero pripadnika Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, a cilj obuke je razvijanje suradnje, razmjena znanja i iskustava, te usuglašavanje procedura, taktika i tehnika kretanja.

Ovakvim pristupom jača se i ukupna nacionalna sigurnost u odnosu na suvremene sigurnosne prijetnje i ugroze.

Zajedničko uvježbavanje postrojbi započeto je ove godine, a ovo je bio četvrti susret. Na prošlotjednoj obuci operativni naglasak je stavljen na procedure timova kod ulaska u prostoriju, uporabu pištolja i puške, tehnike prilaska objektu i samog ulaska u njega, dok su se prethodne obuke fokusirane na vježbanje prepada na ploveći brod, odnosno talačku situaciju na brodu i postupanje timova na njemu.

Dva puta je obuka provedena u splitskoj vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba", nakon čega su pripadnici Satnije specijalne Vojne policije pohađali seminar u organizaciji Specijalne policije MUP-a.

Instruktori i sudionici vrlo su zadovoljni rezultatima zajedničkog uvježbavanja opasnih situacija kroz mješovite timove, no uspješnost obuka ih ne čudi s obzirom da obje postrojbe imaju slične zadaće, taktike i procedure postupanja.

Intenzivna suradnja planirana je i za sljedeću kalendarsku godinu, sa sve složenijim scenarijima.

Vijesti