Zajednička obuka hrvatskih, čeških i mađarskih pilota u Češkoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ostrava_06052014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/D. Ivelja

Obuka hrvatskih, čeških i mađarskih pilota na simulatoru helikoptera Mi-171 u sklopu 7. tečaja zajedničke obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova (7. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) započela je u ponedjeljak, 5. svibnja 2014. u Ostravi u Češkoj Republici.

Ovom obukom posade se prije upućivanja u područje operacije ISAF u Afganistanu pripremaju kroz dva ciklusa. U prvom dijelu domaćin je Češka, gdje se multinacionalne posade na simulatoru pripremaju za uvjete multinacionalnog okružja u kabini helikoptera kako bi se uskladili standardi u obuci afganistanskih pilota.

Obuka u Češkoj traje do sredine svibnja, nakon čega posade dolaze u Hrvatsku u 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a, gdje će u vojarni Zemunik nastaviti s praktičnom letačkom obukom na hrvatskim helikopterima Mi-171 Sh i češkom borbenom helikopteru Mi-24.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane".



Vijesti