Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani za 2019. godinu u Sabor

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Vlada RH utvrdila je tekst Godišnjeg izvješća o obrani za 2019. godinu na sjednici održanoj 3. rujna 2020. godine i uputila ga u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje

Vlada Republike Hrvatske je, sukladno Zakonu o obrani, na 7. sjednici održanoj 3. rujna 2020. godine utvrdila tekst Godišnjeg izvješća o obrani za 2019. godinu i uputila ga u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje. U Izvješću je sadržan prikaz aktivnosti, razvoja obrambenih sposobnosti te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta u 2019. godini.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako su u 2019. godini potpisani ugovori o nabavi vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske s 34 hrvatske tvrtke čime se doprinijelo hrvatskom gospodarstvu. Zahvaljujući sredstvima planiranima u obrambenom proračunu poboljšao se standard osoblja, opremanje i modernizacija te unaprjeđenje i razvoj novih sposobnosti Hrvatske vojske.

Tijekom 2019. godine nastavila se modernizacija i opremanje Hrvatske ratne mornarice kao i aktivnosti vezane uz provedbu novog operativnog rasporeda i povratak Hrvatske vojske u Pulu te ponovne reaktivacije vojarne u Udbini gdje je ustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”. Ministar je, govoreći o aktivnostima očuvanja vrijednosti Domovinskoga rata, istaknuo povratak aviona MiG-21 Rudolfa Perešina u Republiku Hrvatsku nakon 28 godina.

U 2019. godini pokrenut je proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona koji vodi Međuresorno Vladino povjerenstvo, a nastavljeno je i s provedbom personalne politike “vojnik na prvom mjestu” radi dostizanja i održavanja visoke razine motiviranosti i spremnosti pripadnika Hrvatske vojske. Donesene su mjere usmjerene na poboljšanje statusa, uvjeta života i rada, kao i uvođenje poticaja koji osiguravaju prijam i zadržavanje osoblja.

Ministar Banožić je naglasio kako je nastavljena afirmacija Republike Hrvatske kao odgovorne članice Europske unije i NATO-a. Republika Hrvatska je i u 2019. godini nastavila pridonositi izgradnji i očuvanju mira sudjelujući u operacijama potpore miru i misijama, a provodila je i aktivnosti obuke i vježbi usmjerene na održavanje i unaprjeđenje sposobnosti za obranu. Za provedbu misija i zadaća Hrvatske vojske, kao i za potporu ostvarivanju NATO Ciljeva sposobnosti, u okviru opremanja i modernizacije kopnene vojske važan je nastavak projekta opremanja borbenih oklopnih vozila “Patria” novim oružanim stanicama.

„Kada je riječ o misiji potpori civilnim institucijama onda moramo istaknuti kako je Hrvatska vojska, kao dio sustava domovinske sigurnosti, nastavila pružati pomoć civilnim institucijama i stanovništvu. Ta se pomoć najbolje očitovala tijekom protupožarne sezone“, rekao je ministar Banožić.

Vezano uz helikopterske sposobnosti, pokrenuti su procesi tranzicije s istočne na zapadnu tehnologiju te se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo oprema s četiri helikoptera “Black Hawk”, od kojih su dva donacija Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Banožić je na 7. sjednici Vlade posebno naglasio kako je Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana.

Objava Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani za 2019. godinu u Sabor pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja