Vlada RH će sagledati procjene štete i pomoći poplavljenom Ogulinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ogulin_17092017a_v.jpg
Foto: MORH

Završen je sastanak Stožera za civilnu zaštitu i gradskih čelnika u Ogulinu na kojemu su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nakon završetka sastanka i obilaska poplavljenih područja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio se svim sudionicima koji su angažirani u saniranju poplave koja je pogodila grad Ogulin istaknuvši kako je ovo područje godinama imalo slične situacije jer rijeka Dobra uslijed velikih kiša bude toliko snažna da dođe do polava. Također, naglasio je kako je trenutno poplavljeno 200 objekata, uglavnom je riječ o privatnim kućama, kao i da su sve raspoložive službe na terenu. „GSS-ovim čamcima se dostavlja hrana, a na dijelu poplavljenog područja stanovnici su bez struje i pred njima je teška noć“, rekao je Plenković. Velika pomoć, naglasio je, očekuje se i od strane Oružanih snaga RH. „Pripadnici Oružanih snaga RH su u pripravnosti i stižu na teren s pripadajućom opremom i tehnikom“, istaknuo je Planković dodavši kako je zatraženo da se na poplavljeno područje Ogulina iz Zagreba dostave usisivači za isušivanje polavljenih objeka jer se usisivači za isušivanje polavljenih objekata nalaze se Zadru, gdje je bila prva velika poplava i oni će, kako je najavljeno, što prije biti prebačeni u Ogulin. Također, predjsdnik Vlade Plenković naglasio je kako će Vlada RH sagledati procjene štete koju će pripremiti gradonačelnik grada Ogulina i njegove službe u suradnji s predstavnicima Karlovačke županije te će se vidjeti na koji način se može pomoći Ogulincima da saniraju ovu štetu, koja je nastala u vrlo kratkom vremenu.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u svom je obraćanju također odao priznanje svim Ogulincima na požrtvovnosti i svemu što su učinili za svoj grad, počevši od gradonačelnika, do svih ostalih članova Stožera, ali i volontera. Rekao je kako u Ogulin dolazi pomoći i 100 vojnika. "To su snage koje smo procijenili da će biti potrebne. Vojska će biti i u funkciji punjenja vreća, dio će ispumpavati vodu, a tu su i potrebni strojevi", rekao je ministar Krstičević.

Na područje poplavljenog Ogulina upućeno je 50 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), jedna amfibija i potrebna sredstva i vozila, kao pomoć civilnom stanovništvu od poplava.



Priopćenja