Vlada donijela stratešku odluku o opremanju HV-a vozilima Bradley

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/01/2022-01-27-mo-nsk-1-1024x683.jpg
Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako Vlada donosi ovu odluku imajući na umu nacionalni interes Republike Hrvatske i Oružanih snaga radi dostizanja sposobnosti izvršenja zadaća | Foto: MORH/ F. Klen

Suradnja Hrvatske i SAD-a ovim će se projektom dodatno osnažiti i bit će zalog za buduće projekte usmjerene na razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske

Vlada Republike Hrvatske na 98. sjednici održanoj u četvrtak, 27. siječnja 2022. godine donijela je odluku o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Hrvatske vojske te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2023. do 2027. za nabavu borbenih vozila Bradley.

Prihvaćena je ponuda Vlade Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih. Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara (bez PDV-a).

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako Vlada donosi ovu odluku imajući na umu nacionalni interes Republike Hrvatske i Oružanih snaga radi dostizanja sposobnosti izvršenja zadaća.

„Republika Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a nabavom Bradleya pridonijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a. Uz potvrđivanje strateške suradnje s našim američkim partnerima vrijednost ovoga projekta je i u tome što će se u održavanje borbenih vozila Bradley uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila“, naglasio je Banožić.

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske kako za nacionalnu tako i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade.

Ministar Banožić rekao je da su Bradley vozila donacija Sjedinjenih Američkih Država iz Programa viškova obrambenih sredstava po načelu totalnog paketa koji podrazumijeva isporuku vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje te obuku.

Istaknuvši da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane od početka formiranja Hrvatske vojske u modernu vojsku i punopravnu članicu NATO-a ministar Banožić je podsjetio na sveobuhvatnu obrambenu suradnju dviju država koja se kontinuirano razvija u posljednjih 30 godina u raznim područjima.

Vezano za financiranje projekta nabave vozila Bradley, ministar Banožić je istaknuo da je Vlada SAD-a ponudila petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja, izvršiti plaćanje 50 % vrijednosti ponude, a ostatak plaćanja provodit će se po godinama u skladu s rokovima.

„Ukupna vrijednost ovog projekta je 196,4 mil. dolara. Nakon potpisivanja Pisama ponude i prihvaćanja, predujmom će se platiti 50 % vrijednosti ponude odnosno 98,2 mil. dolara. Od tog iznosa Vlada Sjedinjenih Američkih Država participira s bespovratnim sredstvima u iznosu od 51,1 mil. dolara iz svojih programa pomoći, a Ministarstvo obrane predujmom će platiti iznos od 47 mil. dolara. Preostalih 98,2 mil. dolara Ministarstvo obrane platit će predujmovima sukladno predviđenim isporukama po godinama“, pojasnio je ministar Banožić te naglasio da Ministarstvo obrane ima obvezu plaćanja PDV-a na cjelokupan iznos oba pisma ponude i prihvaćanja, kao i na iznos procijenjene preostale vrijednosti doniranih vozila.

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. godinu u korist razdjela Ministarstva obrane.

Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva.

Objava Vlada donijela stratešku odluku o opremanju HV-a vozilima Bradley pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja