Vježba "Spašavanje osoba iz mora"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrm_14082014_v.jpg
Foto: HRM

Zajednička vježba Obalne straže RH i Hrvatskog crvenog križa "Simulacija spašavanja osoba iz mora" provedena je u srijedu, 13. kolovoza 2014. u akvatoriju otoka Visa.

Uz posadu broda Obalne straže RH SB-73 "Faust Vrančić" na vježbi je sudjelovalo i šest pripadnika Hrvatskog crvenog križa - Službe spašavanja života na vodi.

Scenarijem zajedničke vježbe simulirano je zajedničko djelovanje po dojavi o nesreći na moru, gdje na mjesto događaja u potragu i spašavanje kreću dva tima u gumenim brodicama, a za to vrijeme posada broda SB-73 priprema brod za prihvat i zbrinjavanje unesrećenih osoba. Sukladno procedurama i prioritetima spašavanja unesrećenih osoba iste su evakuirane na brod gdje su prihvaćene i medicinski zbrinute. Spašeno je deset unesrećenih osoba od kojih je jedna osoba bila životno ugrožena.

Obalna straža RH i Hrvatski crveni križ - Služba spašavanja života na vodi su od 11. do 14. kolovoza 2014. proveli zajedničko uvježbavanje u akvatoriju otoka Visa. Pripadnici Hrvatskog crvenog križa su u sklopu uvježbavanja upoznati s operativnim djelovanjem posade ophodnog broda Obalne straže RH i tehničkim mogućnostima broda, te su za vrijeme boravka na brodu modificirali i uvježbavali tehnike spašavanja unesrećenih osoba iz mora i evakuaciju ugroženih osoba s opasnog područja, simulirajući realne situacije spašavanja prilikom operativnog djelovanja Obalne straže RH .

Suradnja Obalne straže RH i Hrvatskog crvenog križa će se nastaviti u vidu usavršavanja spašavanja pri pomorskim nesrećama.



Vijesti