Dan roda topništva obilježen u Hrvatskoj i Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/bjelovar_04122017_v.jpg
Foto: MORH/ M. Čobanović
Dan roda topništva i blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika, pripadnici Oružanih snaga RH obilježili su u Hrvatskoj i Poljskoj, gdje se nalaze pripadnici Topničko-raketne pukovnije iz sastava 1. HRVCON-a eFPBG-USA u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

Pripadnicima bitnice SVLR 122 mm "Vulkan" Topničko-raketne pukovnije na vojnom poligonu Bemowo Piskie 4. prosinca 2017. obratio se zapovjednik kontingenta bojnik Ivan Užarević. Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima bitnice, kako u pripremama tako i u provedbi zadaća u aktivnosti ojačane prednje pristutnosti, zaključio je kako je i nadalje potrebno sve zadaće i ciljeve koji će se postaviti pred bitnicu izvršavati na isti način - vojnički profesionalno. Tom prigodom najistaknutijim pripadnicima bitnice te logističke desetine hrvatskog kontingenta u protekloj godini dodijeljene su nagrade i pohvale za njihova postignuća.

Dan Topničko-raketne pukovnije i 10. obljetnica njezinog ustrojavanja obilježen je i u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru. Svečanosti je nazočio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Šikić, vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan, izaslanik biskupa Bjelovarsko-križevačkog monsinjor Stjepan Ptiček te zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mate Ostović pripadnicima Topničko-raketne pukovnije čestitao je jubilarnu, 10. obljetnicu ustrojavanja. Istaknuo je kako je Topničko-raketna pukovnija na čast i ponos Hrvatske kopnene vojske, zaključivši kako je njihova obučenost na vrlo visokoj razini.
Zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš tom je prilikom naglasio kako će novoustrojena Topničko raketna pukovnija i dalje baštini sve one vrijednosti koje su bile i ostale znamen 15. PO trbr i 16. trbr, čiji se ratni putevi u mnogočemu podudaraju, a koje su paralelno s borbenim zadaćama preuzimale i značajnu ulogu obučavanja i osposobljavanja ročnih vojnika u savladavanju topničkih vještina.

"Zadaće i ciljevi koji stoje pred nama u budućnosti nisu nimalo laki i jednostavni. Bit će potrebno uložiti puno truda i napora za njihovo ostvarenje. No, ne sumnjam u profesionalnost pripadnika ove postrojbe te sam uvjeren da ćemo u izvršavanju obveza i zadaća koje dolaze biti spremni na izazove zajedništvom i timskim radom, gdje će svaki pojedinac dati svoj maksimalni doprinos kako bi ciljevi bili ostvareni i zadaće obavljene", rekao je Cikuš.
Brigadir Cikuš također je naglasio nesebično zalaganje i rad pripadnika Topničko-raketne pukovnije, zahvaljujući kojima zauzima visoko mjesto među postrojbama HKoV-a. „Želim se ovom prigodom zahvaliti umirovljenim pripadnicima postrojbe, kao i bivšim zapovjednicima - brigadiru Šikiću, pukovniku Hokmanu i brigadiru Pavičiću - koji su svojim radom i zalaganjem te vođenjem i zapovijedanjem postrojbe također pridonijeli da ova pukovnija zauzima posebno mjesto u OSRH“, poručio je Cikuš.

Povodom Dana Topničko-raketne pukovnije zaslužnim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i pohvale. Povodom blagdana sv. Barbare u kapelici u krugu vojarne služena je misa, koju je predvodio mons. Jure Bogdan, a za građanstvo je upriličen Dan otvorenih vrata i Taktičko-tehnički zbor.

Vijesti