U Zemuniku započelo selekcijsko letenje kadeta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/letenje_17072014_c.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u Zemuniku, u četvrtak 17. srpnja 2014. kandidati koji se školuju za hrvatske vojne pilote, izveli su, u sklopu selekcijskog letenja, svoj prvi let na avionu ZLIN 242 L u pratnji nastavnika letenja.

Riječ je o 23. naraštaju kadeta koji broji 6 polaznika, od kojih je jedna kadetkinja.

Selekcijskom letenju prethodila je teorijska priprema kroz tehničku učionicu i primijenjenu teoriju. Tijekom letačke obuke polaznici će usvajati sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) nakon čega će se procijeniti stupanj usvojenosti pojedinih elemenata letenja, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i PZO.

Voditelj selekcijskog letenja bojnik Robert Ribarić naglasio je kako je za kadete u ovom trenutku najvažnija motiviranost i dobra priprema. „Usvajanje elemenata letenja  ide postupno,  a nastavnici imaju individualni pristup što pomaže kadetima u svladavanju prvih prepreka. Selekcija je važan događaj koji kadetima određuje sposobnosti nastavka školovanja, dok s druge strane nastavnicima letenja pruža dodatni izazov u osposobljavanju novih naraštaja hrvatskih vojnih pilota“, zaključio je  bojnik Ribarić.



Vijesti