U Zemuniku započela obuka na novom Air Tractoru AT-802 Fire Boss

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/airtractor_10122014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

U Protupožarnoj eskadrili (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik danas, 10. prosinca 2014., započela je obuka protupožarnih pilota na novom zrakoplovu Air Tractor AT-802 Fire Boss u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

Riječ je o zrakoplovu koji je kupljen u studenom ove godine i koji je nakon carinskih i administrativnih procedura stavljen u operativnu uporabu u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Novi zrakoplov Air Tractor AT-802 Fire Boss je dvosjed namijenjen za obuku. Oružane snage Republike Hrvatske do sada nisu imale takav tip protupožarnog zrakoplova već su svoje pilote slale na obuku u Španjolsku, što je otežavalo procese obuke i osposobljavanje protupožarnih pilota.


Zapovjednik voda satnik Milan Došen istaknuo je kako je nabava novog dvosjeda, Fire Bossa, izuzetno važna za PP eskadrilu jer će omogućiti kontinuirano osposobljavanje novih protupožarnih pilota u matičnoj bazi, a koristit će se i za održavanje trenaže te u akcijama gašenja požara.


"Novi avion je veliki napredak u školovanju protupožarnih pilota. Olakšava se cijeli obučni proces jer se stvaraju preduvjeti  za uključivanjem pilota koji su sada na obuci u procese gašenja požara na airtractorima na plovcima, u idućoj protupožarnoj sezoni u koju bi na taj način ušli jači i s ljudstvom i tehnikom“, naglasio je satnik Došen.
Uključujući i novi Air Tractor AT-802 Fire Boss, Protupožarna eskadrila (PPE) trenutno raspolaže s ukupno šest zrakoplova tipa Canadair CL-415 i 6 zrakoplova tipa Air Tractora AT-802.



Vijesti