U Splitu započelo obilježavanje Dana HRM-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrm_15092011_v.jpg

U prigodi obilježavanja  20. godišnjice Hrvatske ratne mornarice, danas, 15. rujna u splitskoj katedrali Sv. Duje mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misu za sve poginule hrvatske branitelje i mornare.

Upućujući čestitke HRM-u mons. Jezerinac je rekao da se obilježavanjem Dana HRM-a mornarici daje dostojno mjesto koje zaslužuje i to ne samo u OS, te odaje priznanje svim pripadnicima HRM-a, a posebno onima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

U Domu HV-a u Splitu otvorena je zatim izložba fotografija "20. godina OSRH" te 20. godina Hrvatske ratne mornarice u postavu Pomorskog muzeja Split.

Izložbu je otvorio  umirovljeni kapetan bojnog broda Zvonimir Franjković, prvi zapovjednik ratne luke Ploče koji je tom prigodom istaknuo kako je izložen tek manji dio iz fundusa povijesnog muzeja. Izložba prikazuje dio borbenih sredstava kojima su se koristili pripadnici HRM-a na početku Domovinskog rata, a fotografije pokazuju narastanje Hrvatske ratne mornarice do danas te razvoj OSRH u cjelini.

Potom je održana i promocija Povjesnice HRM-a čije su predstavljanje svojom nazočnošću uveličali izaslanik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HKOV-a general bojnik Dragutin Repinc, ravnatelj HVU-a „Petar Zrinski“ general bojnik Mirko Šundov, vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, predstavnici Vojno diplomatskog zbora te brojni drugi civilni i vojni uzvanici.
O knjizi su govorili zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, autor knjige bojnik Jozo Grgić te pomorski povjesničar Kažimir Pribilović.

Svi su se govornici složili kako je Hrvatska pomorska tradicija važan i neizostavan dio ukupne hrvatske povijesti te kako je tradicija hrvatske mornarice na Jadranu duga četrnaest stoljeća. Izrada Povjesnice trajala je gotovo četiri i pol godine i u njoj su iznijete povijesne činjenice od najranije hrvatske pomorske povijesti, a posebna pozornost u knjizi posvećena je stvaranju HRM-a i njezinu razvoju od početka Domovinskog rata do danas.

Prvi primjerci  Povjesnice HRM-a uručeni su izaslaniku načelnika GS OSRH general bojniku Slavku Bariću te sinu prvog zapovjednika HRM-a Anti Letici.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice Hrvatske ratne mornarice održat će se sutra, u petak, 16. rujna, u pomorskoj bazi Lora u Splitu.

    U Splitu započelo obilježavanje Dana HRM-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/u-splitu-zapoelo-obiljeavanje-dana-hrm-a/hrm_15092011_6.jpg


Vijesti