U SMVO Josip Briški sastala se Radna skupina voditelja S.E.R.E. škola

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/11/2021-11-11-smvo-2-1024x683.jpg
U SMVO Josip Briški sastala se Radna skupina voditelja S.E.R.E. škola | Foto: SMVO/ZOD

U vojarni "Vitez Damir Martić" od 8. do 10. studenog 2021. održan je 36. sastanak Radne skupine voditelja S.E.R.E. škola (škole za obuku iz preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja).

Domaćin sastanka je Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, a organizator je European Personnel Recovery Centre (EPRC).

Na sastanku Radne skupine sudjelovalo je 38 sudionika iz 17 zemalja svijeta i Europskog središta za izbavljanje osoblja – EPRC, a Oružane snage RH predstavljali su bojnica Renata Koković Novosel i stožerni narednik Robert Mike Jurkovac.

Zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas u pozdravnome je pismu poželio dobrodošlicu svim sudionicima te istaknuo važnost S.E.R.E. obuke. “Važnost standardizacije S.E.R.E. obuke među partnerskim zemljama je prepoznata kao ključna za uspjeh međunarodnih multinacionalnih vojnih misija i operacija. Oružane snage RH ponosan su član ove zajednice u kojoj međusobno učimo jedni od drugih i znamo da smo, unatoč individualnoj snazi, jači zajedno”, zaključio je general Ljubas.

Europsko središte za izbavljanje osoblja – EPRC sa sjedištem u Italiji, svim zemljama članicama pruža pomoć u provedbi izobrazbe i obuke, vježbi i operacija. Svoju viziju prepoznatljivog i stručnog središta za izbavljanje osoblja postiže stalnim unapređivanjem četiri faze ovog sustava (priprema, planiranje, provedba, prilagodba) i razvojem doktrine i standarda obuke, a upravo ovakve radionice i suradnja među partnerima omogućuju da doktrina i standardi budu usklađeni. Time se postiže interoperabilnost koja je nužna u međunarodnim, multinacionalnim misijama i operacijama.

U SMVO Josip Briški sastala se Radna skupina voditelja S.E.R.E. škola | Foto: SMVO/ZOD

Objava U SMVO Josip Briški sastala se Radna skupina voditelja S.E.R.E. škola pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti