U SMVO “Josip Briški” održana četvrta Personnel Recovery konferencija

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/03/oznaka-szmvo-josip-briski-1024x607.jpg

U Središtu za međunarodne vojne operacije "Josip Briški" u suradnji s Oružanim snagama SAD-a održana je aktivnost Personnel Recovery (PR) FAM Follow On konferencija

U Središtu za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” u suradnji s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država tijekom proteklog tjedna održana je aktivnost Personnel Recovery (PR) FAM Follow On konferencija.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a “Fran Krsto Frankopan”, Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” te predstavnici američkih zrakoplovnih snaga u Europi (USAFE).

Konferenciju je otvorila zapovjednica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” brigadirka Ana Hajdić, koja je u uvodnom obraćanju predstavila dostignuća u provedbi obučnih aktivnosti ovog Središta, a koje su u potpori razvoja sustava povratka izoliranog osoblja pod prijateljski nadzor (Personnel Recovery).

Brigadirka Hajdić istaknula je kako je cilj ovogodišnje konferencije definiranje potreba u organizaciji adekvatnog funkcionalnog sustava za provedbu Personnel Recovery zadaća koje su prepoznate kao neželjeni, ali mogući scenarij svake vojne operacije i misije.

Konferencija omogućava povezivanje ključnog osoblja Oružanih snaga Republike Hrvatske uključenog u razvoj Personnel Recovery sustava i bilateralnih partnera te pronalaženje zajedničkih rješenja za aktualne izazove.

S tim u vezi, na konferenciji je održano niz predavanja i panel rasprava predstavnika ustrojstvenih jedinica Oružanih snaga Republike Hrvatske, koje su bile usmjerene na implementaciju NATO standarda, ustroj i organizaciju Personnel Recovery sustava unutar OSRH te provedbu obučnih aktivnosti i vježbi na svim razinama.

Na samom kraju konferencije usuglašeni su koraci potrebni za daljnji razvoj Personnel Recovery sustava u Oružanim snagama Republike Hrvatske te je najavljen Orijentacijski tečaj sustava povratka izoliranog osoblja pod prijateljski nadzor čija provedba je, u organizaciji Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, planirana krajem godine.

Objava U SMVO “Josip Briški” održana četvrta Personnel Recovery konferencija pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti