U Sinju odana počast poginulim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda Split

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sinj_27012017_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

U organizaciji 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Sinju je u četvrtak, 26. siječnja 2017. obilježena 25. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992. godine.

Na komemoraciji su uz obitelji poginulih branitelja prisustvovali izaslanik potpredsjednika vlade i ministra obrane RH i izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, zapovjednici ratnih postrojbi HRZ i PZO, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, aero-klubova Sinj i Split i drugi.

Tom prigodom general Kovač je istaknuo kako su upravo piloti aero-klubova Sinj i Split, prije 26 godina, formirali zrakoplovnu borbenu skupinu koju se s pravom može nazvati začetkom HRZ i PZO-a. “Dani poput današnjeg, kada se prisjećamo hrabrosti, odvažnosti i nesebičnosti hrvatskih zrakoplovaca, čine nas izuzetno ponosnima. Stoga je naša trajna obaveza mladim naraštajima prenositi vrijednosti za koje su se borili  i pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda - vrijednosti na kojima počiva hrvatska državnost”, poručio je general Kovač.

Uspomene i sjećanje na ratni put i tragičan let prvih hrvatskih zrakoplovaca iznio je i njihov ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Matko Raos.

U program zahvale i sjećanja uključila se i letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera koja je helikopterom Mi-8 MTV preletjela mjesto pogibije sinjskih zrakoplovaca odavši počast i letački pozdrav pripadnicima prve hrvatske zrakoplovne postrojbe utemeljene u Dalmaciji u vrijeme Domovinskog rata, a počasni prelet je izvela i posada aviona Aerokluba Sinj.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske  služio je upravitelj i gvardijan sinjskog Svetišta fra Petar Klapež u zajedništvu sa vojnim kapelanom iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika Ivom Topalovićem.



Vijesti