U Sinju obilježena 20. obljetnica pogibije zrakoplovaca

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sinj_26012012_v.jpg

U Sinju je danas, 26. siječnja 2012. obilježena 20. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992. godine.


U ime MORH-a i OS RH počast je odao zapovjednik HRZ i PZO-a, brigadni general Dražen Ščuri, a komemoraciji su uz obitelji poginulih branitelja nazočili i ratni prijatelji i zapovjednici, te izaslanstva postrojbi 93. zrakoplovne baze, Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, predstavnici MUP-a i  Udruga iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i grada Sinja.

Susret sjećanja i odavanja počasti započeo je Svetom misom zadušnicom u Svetištu Čudotvorne Gospe sinjske, koju je predvodio gvardijan fra Božo Vuleta, dok su kod spomen-obilježja "Slomljeno krilo" položeni vijenci i zapaljene svijeće.
Izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH general Ščuri iskazao je poštovanje i zahvalu poginulim zrakoplovcima, te kazao kako su njihov entuzijazam, domoljubni zanos  i hrabrost  bili ključni pokretači u stvaranju i razvoju prvih postrojbi HRZ i PZO-a. "Sinj je tako postao kolijevka prve zrakoplovne postrojbe nastale na području Dalmacije koja jedno vrijeme djeluje u sastavu 4. gardijske brigade, a kasnije njezini pripadnici daju svoj doprinos kroz djelovanja ustrojenih postrojbi HRZ i PZO u Divuljama", istaknuo je general Ščuri.

Povjesnica zrakoplovnog voda bilježi prva izviđanja iz zraka, prevoženja ljudstva i tehnike, te akcije oduzimanja naoružanja i streljiva iz skladišta neprijateljske vojske, a početkom lipnja 1991. izvode i svoj prvi samostalni let. Za potrebe protuzračne obrane 4. brigade ZNG pripadnici Zrakoplovnog voda izradili su pokretni radar dometa 25 milja, a na avionu UTVA-75 ugradili su nosač za rakete OSA i ciljnik za noćna djelovanja.





Vijesti