U MORH-u održana svečana akademija

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/akademija_27052009_6v.jpg

Povodom 18. obljetnice Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske u srijedu, 27. svibnja, u Domu HV-a „Zvonimir“ u MORH-u održana je svečana akademija čiji su središnji događaji bile dodjele promaknuća, pohvala i nagrada djelatnicima MORH-a i  GS OS RH.

Svečanoj akademiji nazočili su načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, ministar obrane Branko Vukelić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH, general bojnik Krešimir Kašpar, kao i brojni dužnosnici i djelatnici MORH-a i OS RH.
Nakon intoniranja državne himne u izvedbi Orkestra HV-a i minute šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, okupljenima se prigodno obratio general zbora Josip Lucić koji je istaknuo da MORH i OS RH zauzimaju posebno mjesto među svim institucijama koje grade današnju Republiku Hrvatsku. Govoreći o ulasku u NATO, general Lucić je naglasio da današnja organizacija sustava zahtijeva brzinu, profesionalnost i rezultate, a osobitu pažnju posvetio je sustavu obuke koja će imati središnju ulogu u budućim aktivnostima granskih zapovjedništava OS RH.
Ministar obrane Branko Vukelić na početku je svog govora podsjetio na povijesni aspekt ustroja oružanih snaga, naglasivši kako su u osamnaest godina svojega postojanja Oružane snage Republike Hrvatske izrastale od vojske odlučnih u obrani i oslobađanju Domovine, vojske koja se kalila i stasala u Domovinskom ratu, u modernu, dobro opremljenu oružanu silu Republike Hrvatske, zemlje članice NATO saveza. „Zadovoljstvo obilježavanja osamnaeste obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske još je veće kada se prisjetimo kako je mirnodopski tijek izgradnje moderne oružane sile, vrijeme reformi, vrijeme usavršavanja u svim područjima, okrunjen punopravnim članstvom Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu. Vi ste svojim profesionalizmom, svojim djelovanjem kako u zemlji, tako i u brojnim zahtjevnim međunarodnim misijama dali golemi doprinos u ostvarivanju ovog vanjskopolitičkog cilja. Čestitam svim promaknutima jer sam uvjeren kako ćete znati opravdati ukazano povjerenje i kako ćete se, kao i do sada znati nositi s izazovima koji se postavljaju pred Oružane snage Republike Hrvatske“, istaknuo je ministar Vukelić.

Čestitavši promaknutima i nagrađenima u ime predsjednika RH, general bojnik Krešimir Kašpar u svom je govoru dao naglasak na razdoblje stvaranja hrvatske države i Domovinski rat, te podsjetio na 28. svibnja 1991. kad je ustrojen tadašnji Zbor narodne garde RH. „Od malobrojnih i slabo opremljenih ešalona u Kranjčevićevoj danas su naše oružane snage postale moderno opremljene i profesionalizirane postrojbe“, zaključio je Kašpar.

Povodom obilježavanja Dana OS i Dana HKoV-a 28. svibnja 2009. godine, a temeljem Odluke predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH ukupno je promaknuto 187 časnika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Ivan Beneta, Blago Dujmović, Mladen Mikolčević i
Alojz Tomašević, a u čin general bojnika promaknuti su brigadni generali Vlado Bagarić i Dragutin Repinc.

U čin brigadira promaknuto je 11 časnika, u čin  kapetana bojnog broda 2, kapetana fregate 3, pukovnika 31, kapetana korvete 1, bojnika 44, poručnika bojnog broda 2, satnika 31, poručnika fregate 3 i natporučnika 53.

U ime promaknutih i nagrađenih zahvalio je general bojnik Dragutin Repinc i istaknuo naročito zadovoljstvo činjenicom da je među promaknutima i nagrađenima velik broj djelatnika koji su sudjelovali u međunarodnim mirovnim misijama.

 

Više o obilježavanju Dana OSRH i Dana HKoV-a >>



Priopćenja