U Ministarstvu obrane održana konferencija za medije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/presica04_m.jpg

U Ministarstvu obrane održana je 4. lipnja redovita konferencija za medije, kojoj su nazočili ministar obrane Branko Vukelić, državni tajnici Mate Raboteg i Željko Goršić, načelnik Uprave GSOS-a za planiranje brigadni general Dragutin Repinc, tajnik MORH-a Petar Barać te novoimenovani ravnatelji uprava MORH-a koji su tom prigodom predstavljeni javnosti.

Ravnatelj Uprave za ljudske resurse (M-2) je dugogodišnji djelatnik MORH-a diplomirani pravnik Nenad Smolčec, dok su preostala dvojica ravnatelja novi u obrambenom sustavu. Magistar Ivan Brković došao je iz Porezne uprave Ministarstva financija za ravnatelja MORH-ove Uprave za financije (M-4), a diplomirani pravnik Darko Polanec iz Ministarstva gospodarstva na mjesto ravnatelja Uprave za materijalne resurse (M3).

Ministar Vukelić izrazio je zadovoljstvo izborom ravnatelja, istaknuvši njihovu stručnost i bogato iskustvo koje je, dodao je, itekako važno s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u NATO. S tim u vezi ujedno je izrazio nadu da će i ravnatelj Uprave za obrambenu politiku (M-1) biti uskoro imenovan, najavljujući da bi na prijedlog MORH-a tu dužnost trebao preuzeti Pjer Šimunović, dosadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija za NATO i PzM. U ime Uprave za obrambenu politiku konferenciji za medije nazočio je privremeni čelnik Uprave kapetan bojnog broda Robert Hranj.

Ministar Vukelić je upoznao predstavnike medija i s drugim aktualnim događanjima u obrambenom sustavu. Najavio je početak dragovoljnog služenja vojnog roka, s kojim se planira krenuti već do kraja ove godine, napomenuvši da će program obuke ročnika trajati 14 tjedana tijekom kojih će se osposobljavati u temeljnim i specijalističkim vojnim znanjima i vještinama. Uz naknadu putnih troškova, dragovoljnim ročnicima bit će osigurana i novčana naknada u visini od 2660,80 kn te osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i smještaj, prehrana, vojna odora te sportska i zaštitna oprema. Ministar je zaključio da su pripreme u tijeku i da se očekuje dobar odaziv ročnika za dragovoljno služenje vojnog roka, napominjući da će to biti i preduvjet za stupanje u profesionalnu vojnu službu, Državni tajnik Goršić dodao je da se uredima za obranu po cijeloj Hrvatskoj već prijavilo oko 2500 zainteresiranih.

Prema riječima ministra, programi opremanja i modernizacije također idu po planu i u zadanim rokovima, što se ponajprije odnosi na nabavu novih borbenih oklopnih vozila, ugovorenih s finskom tvrtkom Patria, te obalnih ophodnih brodova, za koje bi se do kraja godine trebao provesti natječaj kako bismo u idućoj godini nabavili barem jedan od brodova za potrebe obavljanja zadaća Obalne straže u području ZERP-a. Sukladno DPR-u, u planu je nabava i višenamjenskih borbenih aviona za koje bi, prema najavi ministra Vukelića, natječaj trebao biti raspisan iduće godine. Dosad su potencijalnim ponuđačima upućeni zahtjevi za informacijama te je pristiglo sedam odgovora, koje će analizirati stručni tim, nakon čega slijedi izrada Studije izvodivosti te priprema natječajne dokumentacije.

Ministar obrane naglasio je da se od najma Canadaira odustalo zahvaljujući kvalitetnoj analizi MORH-ovih stručnjaka, na čiji je prijedlog Vijeće za obranu donijelo takvu odluku. Posebno se osvrnuo na stanje s letjelicama HRZ-a, istaknuvši da su i materijalni i ljudski resursi OSRH-a u potpunosti spremni za predstojeću protupožarnu sezonu. Prema aktualnim podacima, Operativno vatrogasno zapovjedništvo pod vodstvom brigadnoga generala Zvonka Peternela za ovogodišnju PP sezonu na raspolaganju ima po četiri Canadaira CL-415 i Air Tractora te helikoptera Mi-8 i Mi-171sh, te po jedan Bell 206B i Pilatus PC-9. To je ukupno 18 zrakoplova, što je sedam više u odnosu na prošlu godinu, a tu su i četiri plovila HRM-a – tri desantna broda i jedan gumeni čamac, kao i 134 pripadnika HKoV-a.

Na kraju je ministar Vukelić najavio odlazak na Golansku visoravan s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF, gdje će 95 pripadnika OSRH-a zamjeniti slovačke kolege u sastavu Zapovjedništva UNDOF-a i austrijske bojne, te posjet Nacionalnoj gardi Minnesote, s kojom OSRH izvrsno surađuje u sklopu Programa partnerskih država.

Priopćenja