Hrvatski kontigent preuzeo dužnost na Golanskoj visoravni u misiji UNDOF

Prvi hrvatski kontingent 06. lipnja 2008. godine preuzeo je dužnost u misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF).
Svečanoj primopredaji dužnosti, koju su pripadnici OS RH preuzeli od pripadnika slovačkog kontigenta nazočio je ministar obrane Branko Vukelić. Tom prigodom, ministar Vukelić istaknuo je kako očekuje da će hrvatski vojnici pokazati stručnost, sposobnost, ali i posvjedočiti hrvatsko opredjeljenje širenju mira u svijetu.

Ministar Vukelić, također, nije propustio podsjetiti kako je i Hrvatska, ne tako davno, i sama bila primateljica pomoći mirovnih snaga UN-a
Slovački ministar obrane Jaroslav Baska čestitao je svojim vojnicima na misiji u kojoj su sudjelovali deset godina. Čestitke za dosadašnji rad i zahvalnost izrazio im je i zapovjednik UNDOF-a, austrijski general bojnik Wolfgang Jilke, koji je također poručio hrvatskim vojnicima kako vjeruje da će i oni pokazati jednaku profesionalnost u obavljanju svoje dužnosti.
Mandat mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni, koji se kontinuirano produžuje svakih šest mjeseci je održavanje primirja između Izraela i Sirije, nadziranje prekida djelovanja izraelskih i sirijskih snaga, te nadzor linije razdvajanja i isključenja kako to predviđa Sporazum između Izraela i Sirije od 31. svibnja 1974. godine. Države davateljice snaga u misiji UNDOF su: Austrija, Kanada, Indija, Japan, Poljska i Slovačka, koju sada zamjenjuje Hrvatska.
Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF djeluju u sastavu Zapovjedništva UNDOF-a i austrijske bojne. Hrvatskim kontingentom zapovijeda bojnik Miroslav Wagner, a u sastavu kontingenta ukupno se nalazi 95 vojnika. Hrvatska je sada prvi put u nekoj mirovnoj misiji UN-a uputila postrojbu na razini satnije. Hrvatski kontigent na Golan je otputovao na poziv UN-a, te uz suglasnost Sirije i Izraela.
Misija UNDOF-a, inače spada u kategoriju misija umjerenog rizika, jer tamo već dulje vrijeme nije bilo sukoba. Misija je ustanovljena rezolucijom 350 Vijeća sigurnosti 31. svibnja 1974. godine. Njome je uspostavljena linija razdvajanja između Izraela i Sirije nakon Jomkipurskog rata 1973. godine. Danas u njoj sudjeluje nešto više od tisuću vojnika.

Priopćenja