Uručena promaknuća odlikovanja, nagrade i pohvale

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/promaknuca_04082009_9_v.jpg

Prvi dio proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 14. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ je u utorak, 4. kolovoza, bio posvećen uručivanju promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima MORH-a i OSRH. Svečanost je održana u zagrebačkom Domu HV-a „Zvonimir“, a između ostalih nazočili su joj i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH general bojnik Krešimir Kašpar, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić, vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac, te brojni djelatnici MORH-a i OSRH.

Ukupno je promaknuto 126 dočasnika i 262 časnika, i to 68 u čin natporučnika, 2 u poručnika fregate, 55 u satnika, 1 u poručnika bojnog broda, 53 u bojnika, 2 u kapetana korvete, 73 u pukovnika, 3 u kapetana fregate, 4 u brigadira, te 1 u kapetana bojnog broda. Među promaknutim djelatnicima je 38 časnica. Čin brigadira odsad nose Goran Gombar, Darko Šebrek, Marijo Sambolec i Slobodan Bandalo, a u čin kapetana bojnog broda promaknut je Renato Žarković.
Nakon intoniranja državne himne u izvedbi Orkestra HV-a i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, nazočnima su u kraćim govorima čestitali general bojnik Kašpar, ministar Vukelić i general zbora Lucić.
Podsjećajući na VRO „Oluja“, general Kašpar je naglasio da je ona bila konkretan dokaz da Hrvatska ima učinkovitu vojsku, koja je tada do nogu potukla brutalnu neprijateljsku silu. Istaknuvši visoko povjerenje koje građani RH i strani partneri imaju u naše oružane snage, obilježavanje sutrašnjeg dana u Kninu treba biti poruka da one to povjerenje i zaslužuju, rekao je Kašpar. Hrvatsku vojsku je predsjednikov izaslanik opisao kao poželjnog i vjerodostojnog međunarodnog partnera, koji pronosi mir širom svijeta. U predstojećem razdoblju možemo računati i na daljnje uspjehe, poručio je Kašpar.
Ministar Vukelić odao je trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima, čiji je pobjedonosni duh ostao motiv i u današnjim aktivnostima MORH-a i OSRH. Osvrnuvši se na ovogodišnje dostizanje punopravnog članstva RH u NATO-u, ministar je poručio pripadnicima OSRH da su upravo oni svojim profesionalizmom dali ključan doprinos ostvarivanju tog važnog vanjskopolitičkog cilja. Govorivši o aktualnoj gospodarskoj krizi, Vukelić je podsjetio da, unatoč njenom utjecaju, MORH i OSRH ne odustaju od projekata modernizacije OSRH, te poboljšanja uvjeta života i rada hrvatskih vojnika. Svi važni projekti se nastavljaju, a ohrabrujuće je što u mnogo njih sudjeluju i subjekti hrvatskog gospodarstva, rekao je ministar.
Načelnik GS OSRH je podsjetio na devedesete godine prošlog stoljeća, kada smo od napora i nesreća koje su nas zadesile 1991. godine dočekali 1995. i dane trijumfa. Tada su ispunjene ustavne odredbe koje govore o ulozi Oružanih snaga. Nakon prijelaza u mirnodopsko razdoblje, OSRH su, zahvaljujući ogromnim naporima i dosizanju zahtjevnih standarda, postale vojskom države članice NATO-a. No postati članicom je jedna, a raditi kao članica je sasvim druga stvar. OSRH i dalje čeka zahtjevan posao, istaknuo je general Lucić.
Nakon svečanosti uručivanja, u ime promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih nazočnima se obratio i zahvalio brigadir Marijo Sambolec.

 



Priopćenja