U Delnicama održana obuka u rukovanju radiouređajem Thales

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/delnice_07102011_v.jpg

U vojarni Bojne za specijalna djelovanja "Drgomalj" u Delnicama od 3. do 7. listopada 2011. godine održana je inicijalna obuka obučavatelja pripadnika komunikacijsko-informacijskih sustava OS RH u rukovanju radiouređajem Thales PRC 148 MBITR Type 1. Obuku je organizirala i u suradnji s tvrtkom Thales Communications Inc provela Uprava za komunikacijsko-informacijske sustave ( KIS) Glavnog stožera OS RH.

Oružane snage navedenim su radiouređajima opremili 13 vozila HMMWV 1151A, a koristit će ih i za ostale aktivnosti u kojima se zahtijeva kriptološka kompatibilnost sa zemljama članicama NATO saveza. Podsjećamo da se radi o donaciji Vlade SAD-a. Obuci je pristupilo 22 polaznika iz većine ustrojbenih cjelina OS RH.

Za poručnicu Željku Petrović iz Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske ovo je bila ujedno i preduputna obuka za sudjelovanje u operaciji ISAF, budući da je određena za časnika za KIS 19. HRVCON-a. Poručnica Petrović je rekla: "Izuzetno sam zadovoljna organizacijom i provedbom obuke, a poglavito činjenicom da mi je pružena prilika da se na ovakav neposredan način upoznam s radiouređajima za čiju ću primjenu biti odgovorna po dolasku u područje operacije."

Obuku su proveli djelatnici tvrtke Thales Communications Inc g. Dave Metz i g. Aubrey Murray. Upitan za dojmove o provedenoj obuci g. Metz je istaknuo: "Veoma smo zadovoljni organizacijom i provedbom same obuke, kao i time što nam je pružena mogućnost da pomognemo Oružanim snagama da unaprijede svoju sposobnost u primjeni naših radiouređaja. Također, izuzetno smo zadovoljni uvjetima smještaja i gostoprimstvom hrvatske strane te posebno profesionalnim pristupom svih polaznika obuke."

Radiouređaj Thales PRC 148 MBITR Type 1 će se uskoro koristiti i na vojnoj vježbi HKoV-a „UDAR 2011“ na poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju.



Vijesti