Treći tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-04-snmcmg-2-1-1024x768.jpg
Treći tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2 | Foto: HRM

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice (HRM) upućen je u subotu, 2. travnja 2022., u talijansku luku La Spezia, gdje su ukrcani na brod lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike u okviru sudjelovanja u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2). Voditelj tima je stožerni narednik Željko Stanković.

Članove tima pred odlazak u misiju primio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli koji je rekao: “Dobro upućen u vaše sposobnosti i obučenost, uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati HRM, a tako i Oružane snage u cijelosti. Iako je riječ o trećem angažmanu ovakve vrste, budite pažljivi, usmjereni na zadaću, ali prije svega na svoju sigurnost”.

Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti kojom HRM potvrđuje deklarirane sposobnosti iz područja protuminskog ratovanja, razmjestive sposobnosti te sposobnosti pomorskog minskog ratovanja. Navedeno podrazumijeva aktivnosti razmještaja u područje operacije te autonomnost u svrhu provođenja misija protuminskih mjera u lukama i pristaništima.

Za razliku od dosadašnjih angažmana koji su se temeljili na bilateralnoj vojnoj suradnji sa RM Italije, tim je od ove godine u sastavu deklariranih nacionalnih NATO snaga za NRF (NATO Response Force). Tim će na talijanskom lovcu mina boraviti dva mjeseca.

Treći tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2 | Foto: HRM

Objava Treći tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2 pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti