Tafra na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu

U Bruxellesu se danas, 17. studenog 2015. održava sjednica Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane Europske unije, na kojoj Republiku Hrvatsku predstavlja zamjenica ministra obrane RH, Višnja Tafra.

Rasprava na Vijeću je obilježena nedavnim terorističkim napadom u Parizu te razgovorima o potpori država članica EU Francuskoj u suprotstavljanju terorističkoj prijetnji.
S tim u vezi je Francuska najavila aktiviranje članka 42.7 Lisabonskog sporazuma, koji državama članicama pruža mogućnost zatražiti bilateralnu ili kolektivnu pomoć od drugih članica i Unije. Navedeni članak propisuje državama članicama „obvezu pružanja potpore i pomoći svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju“ u slučaju oružane agresije na područje neke od članica.

Države članice su pružile potporu Francuskoj, iskazale solidarnost i spremnost na pružanje potrebne pomoći te se očekuju pojedinačni, bilateralni zahtjevi Francuske.
U daljnjem tijeku sjednice Vijeća razmotren je napredak u formiranju Akcijskog plana za europsku obranu (European Defence Action Plan), inicijativa Izgradnje obrambenih sposobnosti u potpori sigurnosti i razvoju (Capacity building in support of security and development – CBSD), održana je sjednica Upravljačkog vijeća Europske obrambene agencije – EDA te je dan pregled trenutnog stanja i aktivnosti u vojnim operacijama EU.

U pogledu vojnih operacija EU, zamjenica ministra Višnja Tafa je podržala daljnja razmatranja o mogućim dodatnim modalitetima u suočavanju EU s migracijskom krizom, dok je u kontekstu jačeg angažmana EU u kriznim žarištima, iskazala potporu inicijativi CBSD, kao kvalitetnom polazištu za suzbijanje pojava i ugroza s kojima se Europa i EU suočava na njihovom izvorištu.



Priopćenja