Svečano obilježena 17. obljetnica Gombr-e u Vinkovcima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/03/2024-03-22-gombr--1024x683.jpg
Svečano obilježena 17. obljetnica Gombr-e u Vinkovcima | Foto: HINA/ ua

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima obilježena je 17. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima održana je danas 22. ožujka 2024. središnja svečanost obilježavanja 17. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske.

Državni tajnik Zdravko Jakop čestitao je pripadnicima GOMBR-e 17. obljetnicu, postrojbe koja ponosno baštini djela i duh proslavljenih ratnih gardijskih brigada – Kuna, Sokolova i Puma. “Baštinite ono zajedništvo, onu odlučnost u svladavanju svih izazova, svega onoga što je činilo nepobjedivima našu gardu, naš ponos tijekom povijesnih i prekretničkih dana Domovinskog rata”, rekao je Jakop prisjetivši se pripadnika koji su dali svoje živote za našu sadašnjost i našu budućnost. “Moramo biti spremni na suočavanje s izazovima koji se pojavljuju u ovom vremenu narušene globalne arhitekture. Kao Vlada Republike Hrvatske odgovorno pristupamo zaštiti svojih interesa i vrijednosti, a naša Hrvatska vojska svojim angažmanom, motiviranošću svojih pripadnica i pripadnika jasno pokazuje da nam je i te kako stalo do obrane vrijednosti i jačanja savezništava – o kojem su maštali naši branitelji u Domovinskom ratu”, rekao je državni tajnik Jakop.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid u svom obraćanju prisjetio se prije svega pripadnika koji su dali svoje živote za mir i slobodu hrvatskog naroda. “Sve vojske svijeta referiraju se na svoju povijest i čuvaju svoju tradiciju, jer su povijest i tradicija ishodište našeg identiteta”, poručio je general.

Načelnik stožera – zamjenik zapovjednika GOMBR-e brigadir Babić naglasio je kako je Gardijsko-oklopno mehanizirana brigada danas iznimno kvalitetna postrojba Hrvatske kopnene vojske koja sve svoje zadaće izvršava na visokoj razini. “Naša temeljna zadaća je obrana suvereniteta RH i za tu zadaću moramo biti spremni u svakom trenutku”, rekao je brigadir Babić.

Pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade predsjednik Milanović poručio je da hrvatski vojnici imaju tri uporišta u životu – dužnost prema domovini, čast i osobnu slobodu.

Ovim povodom održano je misno slavlje u kapelici Kraljice sv. Krunice koju je predvodio vlč. Ivan Begović, kapelan policijske kapelanije “Sveti Euzebije i Polion” u Vinkovcima. U spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi položeni su vijenci i upaljene su svijeće. Također, istaknutim djelatnicima uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade te je proglašen pobjednički tim natjecanja za najbolji borbeni tim GOMBR-a.

Svečanosti je uz izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske državnog tajnika Zdravka Jakopa nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika GOMBR-e brigadir Davor-Josip Babić, bivši zapovjednici GOMBR-e, predstavnici grana i postrojbi Hrvatske vojske, izaslanstvo grada Vinkovaca i drugi.

Svečano obilježena 17. obljetnica Gombr-e u Vinkovcima | Foto: HINA/ ua

Objava Svečano obilježena 17. obljetnica Gombr-e u Vinkovcima pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja