Svečano obilježavanje 30 godina Bojne zračnog motrenja i navođenja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/12/oznaka-bojna-zmin-1024x607.jpg
Svečano obilježavanje 30 godina Bojne zračnog motrenja i navođenja

Svečanim postrojem postrojbi bojne Zračnog motrenja i navođenja u petak 17. prosinca 2021. godine obilježena je 30. obljetnica ustroja i bojnog djelovanja ove postrojbe koja djeluje unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Svečano obilježavanje je započelo misnim slavljem u kapelici “Svetog Petra i Pavla” u vojarni “Pukovnik Marko Živković” koju je služio vojni kapelan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pater Danijel Čolo s nakanom za sve sadašnje, bivše i preminule pripadnike bojne ZMiN.

Svečanosti su nazočili načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zatim bivši zapovjednici i zamjenici zapovjednika brigade ZMiN: brigadir Josip Pačarić, brigadir Dalibor Benko, brigadir Miroslav Tisanić i pukovnik Željko Hac, zapovjednici postrojbi HRZ, načelnici odjela Zapovjedništva HRZ te predstavnici civilnih struktura koji surađuju s bojnom ZMiN.

Zapovjednik bojne ZMIN, pukovnik Krešimir Tafra, u svom obraćanju istaknuo je važnost uloge koju je ova postrojba odigrala u Domovinskom ratu i rekao da iako je trideset godina dugačko razdoblje, neke stvari su ostale nepromijenjene te nas i dalje krase domoljublje, motivacija i inicijativa. Naglasio je i kako znanjem, stručnošću i predanošću bojna ZmiN može ravnopravno stati uz bok ostalim NATO članicama. “Zahvaljujem svima koji ste danas tu, a posebno tisućama naših bivših pripadnika koji su svaki u skladu sa svojim sposobnostima dali svoj doprinos u ratu i miru. Zbog toga svim angažiranim ljudima treba odati priznanje i zahvaliti im na nesebičnom doprinosu”, rekao je pukovnik Tafra.

Naglasio je kako postrojbe ZMiN-a danas čine visoko sofisticirani sustav Oružanih snaga RH i NATO-a namijenjen za neprekidni nadzor zračnog prostora, a sudjeluju u zaštiti integriteta hrvatskog zračnog prostora i pridonose zračnoj obrani prostora NATO saveza. Na kraju je istaknuo kako su za uvođenje novih tehnologija i njihovo operativno korištenje i održavanje ključni kvalitetni i stručni djelatnici koji moraju biti ponosni na sve što su postigli i na dostignute sposobnosti u provedbi temeljne zadaće sustava ZMiN u nadzoru zračnog prostora, motrenju i navođenju, a u cilju zaštite suvereniteta najdraže nam Republike Hrvatske.

Načelnik stožera i zamjednik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović je uz čestitke za Dan postrojbe, svim pripadnicima ZMIN-a zahvalio na svim naporima, na profesionalnom zalaganju i trudu u mirnodopsko vrijeme te istaknuo: “Bojna Zračnog motrenja i navođenja je okosnica uspješne zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, pred kojom su novi izazovi, modernizacija radarskog sustava, a koja paralelno prati izazove HRZ-a, opremanje novom borbenom tehnikom, avionima i helikopterima”.

Svečano obilježavanje 30 godina Bojne zračnog motrenja i navođenja | Foto: MORH

Objava Svečano obilježavanje 30 godina Bojne zračnog motrenja i navođenja pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti