Svečana akademija povodom 22. obljetnice VRO "Oluja"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/akademija_03082017_v.jpg
Foto: MORH /T. Brandt

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" održana je danas, u četvrtak, 3. kolovoza 2017., u Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu.

Svečanosti su nazočili izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Maja Čavlović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH.

Izaslanica predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Maja Čavlović čestitala je u ime Predsjednice i u svoje osobno ime svim pripadnicima Oružanih snaga RH Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja". "Upravo su branitelji, bivši i sadašnji pripadnici OS RH zaslužni što 5. kolovoza slavimo Dan pobjede, i njima dugujemo najveću zahvalnost", poruka je predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH. U svom obraćanju prenijela je i zahvalu Predsjednice svim pripadnicima OS RH na predanom i profesionalnom radu te istaknula važnost visoko motiviranih djelatnika za uspješno izvršavanje svih postavljenih zadaća. U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova spomenula je kako porast nestabilnosti i netradicionalne ugroze zahtijevaju jačanje ukupne domovinske sigurnosti te podržala najavu povećanje financijskih izdvajanja za obranu.

Ministar Krstičević također je pripadnicima Oružanih snaga i djelatnicima Ministarstva obrane čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja". "Ponosan sam na operaciju "Oluja" kojom smo cijelom svijetu pokazali snagu pobjedničke Hrvatske vojske. To je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu.  Bilo mi je posebno zadovoljstvo i čast kada sam od aktualnog američkog ministra obrane Mattisa čuo kako se operacija „Oluja“ izučava na američkim vojnim školama“, rekao je ministar Krstičević i citirao ministra Mattisa: "Hrvatska je mala zemlja koja se bori iznad svoje kategorije".

Također se s ponosom i zahvalnošću prisjetio svih poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja i istaknuo kako hrvatski narod nikad neće i ne smije zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja. Naglasio je kako su najveće bogatstvo suvremenih Oružanih snaga RH upravo vojnici, dočasnici i časnici koji svoje sposobnosti i svoj profesionalizam pokazuju u mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta, ravnopravno s ostalim pripadnicima NATO saveza, ali isto tako i prilikom pomoći civilnim institucijama i stanovništvu. "Vi pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga nastavite i dalje uspješno izgrađivati naš sustav čuvajući vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata i sjećanja na sve naše prijatelje koji su položili svoje živote na oltar Domovine. Budite ponosni na svoja ostvarenja, budite ponosni na naše branitelje, na operaciju "Oluja" i na pobjednički Domovinski rat!", poručio je ministar Krstičević.
U svom obraćanju ministar je spomenuo i ključne projektima koji su u tijeku naglasivši kako i u suvremenoj hrvatskoj vojsci moramo čuvati simbole Domovinskog rata te je podsjetio na neke od projekata, od imenovanje dvorana imenima hrvatskih ratnih brigada, ponovnog uvođenja Velike smjene straže na Markovom trgu, napuštanja koncepta putujuće vojske povratkom vojske u gradove, donošenje Strategije nacionalne sigurnosti, pripremu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti do povećanje obrambenog proračuna.
Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov prisjetio se kako je operacija Oluja započela odlučno, punog srca i sa znanjem da će ishod bitke odrediti budućnost našeg naroda i naše domovine Hrvatske. "Hrvatski branitelji zauvijek će ostati primjer kako se brani domovina i uzor svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na tim temeljima izgrađene su današnje Oružane snage koje na najbolji mogući način spajaju našu slavnu vojnu tradiciju sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji". General Šundov naglasio je da je hrvatski vojnik neumoran ratnik i u ratu i u miru koji neprestano pokazuje i dokazuje kako se voli i brani domovina. "Naše Oružane snage danas su suvremena vojna sila čiji su pripadnici u svakom trenutku spremni pomoći stanovništvu u kriznim situacijama, u borbi protiv požara i poplava, u hitnim medicinskim prevoženjima te traganjima i spašavanjima na kopnu i moru. I nadalje je naš trajni cilj odgajanje osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata", zaključio je general Šundov.

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" dodijeljena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga.Tako je Odlukom predsjednice RH u viši čin promaknuto 135 časnica i časnika Oružanih snaga, a Odlukom načelnika Glavnog stožera OS RH u viši čin promaknuto je 129 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga RH.

Također, tim povodom Odlukom predsjednice RH, Redom bana Jelačića odlikovan je pukovnik Ferdo Mišulin, dok su Redom hrvatskog trolista odlikovani pukovnik Damir Šlat i stožerni narednik Mario Bubnić, a Redom hrvatskog pletera odlikovani su pukovnik Mario Lilić i državni službenik Zoran Sladoja.
Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovano je 25 pripadnika Oružanih snaga RH, a Spomenicom domovinskog rata njih sedam.
Načelnik Glavnog stožera OS RH nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika OS RH, dok je zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH nagradio i pohvalio šest pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH.

Predsjednica RH pohvalila je osam pripadnika Oružanih snaga, a ministar obrane pohvalio je 15 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH.

    Svečana akademija povodom 22. obljetnice VRO "Oluja"

    Foto: MORH/ T. Brandt

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_03.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_04.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_05.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_06.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_07.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_08.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_09.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_11.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_13.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_14.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_15.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_16.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_17.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_18.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_19.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_20.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_21.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_22.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_23.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_24.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_25.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_26.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/svecana-akademija-povodom-22-obljetnice-vro-oluja/akademija_03082017_27.JPG


Priopćenja