Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 13. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja

U Kninu je 5. kolovoza svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 13. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja. Svečanosti je nazočio predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader, izaslanik predsjednika Republike general zbora Josip Lucić, potpredsjednice vlade Jadranka Kosor i Đurđa Adlešić, saborski zastupnici, ministri u vladi među kojima i ministar obrane Branko Vukelić, hrvatski branitelji te brojni drugi visoki civilni i vojni dužnosnici i predstavnici Crkve.


Polaganjem vijenaca na kninskom gradskom groblju visoka su izaslanstva odala počast poginulim braniteljima, a potom je na kninskoj tvrđavi uz intoniranje državne himne podignuta Hrvatska zastava. Kninom su u svečanom mimohodu prošli hrvatski branitelji.
Središnja svečanost održana je na kninskom stadionu pred postrojenim pripadnicima hrvatske vojske, policije i predstavnicima hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u svečanom mimohodu.
Potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor tom je prigodom istaknula kako upravo hrvatskim braniteljima koji su pobijedili i oslobodili Hrvatsku pripada zahvalnost cijele Hrvatske. Za Oluju je kazala kako je ona veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hrvatske. "Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti, ali i ljubavi branitelja prema Hrvatskoj, Oluja je upisana najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata" kazala je potpredsjednica Vlade. Napomenula je kako je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski te je sve pozvala na poštovanje dostojanstva hrvatskih branitelja.
Izaslanik Predsjednika Republike načelnik GS OSRH-a general Lucić je kazao kako se prisjećajući vojno redarstvene operacije Oluja s ponosom treba isticati kako su hrvatski vojnici i pripadnici MUP-a tom prigodom oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost. Istaknuo je i kako su oni tada cijelom svijetu pokazali kako se brani domovina a danas " širom svijeta u mirovnim misijama pod okriljem UN-a i NATO-a, na vojnim vježbama, svakodnevno pokazujete i dokazujete svoju profesionalnost, obučenost i izvrsnost". General Lucić je istaknuo i kako je hrvatski vojnik, policajac i branitelj bio u ratu, a i danas u miru stup hrvatskog društva u koji hrvatski građani imaju veliko povjerenje.
U ime vlade Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan Hrvatskih branitelja i 13. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja čestitao je premijer Ivo Sanader. Premijer Sanader je istaknuo kako je upravo 5. kolovoza, simbol pobjede i našeg trijumfa, najbolji dan za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja. Kazao je i kako je Oluja kao vojno redarstvena operacija ušla i ulazi u udžbenike i vojnu literaturu i međunarodne zajednice. "Oluja je veličanstvena, sjajna pobjeda hrvatske vojske i hrvatskog naroda" kazao je premijer Sanader te istaknuo kako nikome nećemo dopustiti da baci ljagu na Oluju.
Za Oluju je predsjednik Sabora Luka Bebić kazao da je ona veličanstvena, svehrvatska pobjeda izvojevana u Domovinskom ratu. "To je dan koji se nikada ne smije zaboraviti" kazao je predsjednik Sabora te sve pozvao da nikad ne zaborave najveličanstvenije trenutke Domovinskog rata.
Visoki uzvanici nazočili su i svetoj misi koju je u kninskoj crkvi Svetog Ante predvodio šibenski biskup Ante Ivas.

Vijesti