Svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vukovar_6_25062010_v.jpg

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske danas, 25. lipnja, je u Vukovaru održan prigodni program koji je uključivao i svečanu promociju polaznika koji su na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u školskoj godini 2009/10 završili školovanje u više razina vojne izobrazbe.

Program je otpočeo u prijepodnevnim satima svetom misom zahvalnicom u vukovarskoj crkvi koju je predvodio vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac. Uslijedio je svečani mimohod polaznika ulicama Vukovara, na kraju kojeg su izaslanstva HVU-a položila vijence kod Križa na Dunavu.
U poslijepodnevnim satima u Vukovar su stigli najviši državni dužnosnici predvođeni predsjednikom RH Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor i položili vijence te upalili svijeće na Spomen području Ovčara i na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Središnji događaj bila je promocija polaznika vojnih škola, koja se održavala u Vojarni 204. brigade. Osim polaznika i navedenih dužnosnika, promociji su nazočili članovi Vlade RH, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić i drugi časnici OSRH, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici vojno-diplomatskog zbora i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te obitelji, prijatelji i rodbina polaznika.

Pred postrojenim ešalonima polaznika vojnih škola svečanost je otpočela prijavkom ravnatelja HVU-a general bojnika Mirka Šundova predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OSRH Ivi Josipoviću koji je potom izvršio pregled postrojbi.
Obrativši se nazočnima kao prvi govornik, general Šundov je ukratko predstavio povjesnicu HVU. Govoreći o netom završenoj školskoj godini, general je napomenuo da ovom prigodom diplome dobiva 14 polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, 40 polaznika 18. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, te 6 kadeta-vojnih pilota iz 14. naraštaja.
Govoreći o danu državnosti, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić je istaknuo da su „vojnici ponosni što su doprinijeli njegovom ostvarenju“. Čestitavši polaznicima, general je napomenuo da bez znanja OSRH ne bi ostvarivale svoje pobjede niti postizale svoje ciljeve.
Ministar obrane Branko Vukelić je čestitao dan koji je nazvao „velikim hrvatskim blagdanom“ i podsjetio se hrvatskih branitelja koji su nas zadužili i obvezali da svoje snage i svoje ciljeve usmjerimo prema najvišim standardima i koji su nam svojim primjerom pokazali da, unatoč preprekama, nema neostvarljivih zadaća. Polaznici su pokazali osobinu i odlučnost hrvatskog dočasnika i časnika da napreduje i na stručnom području, prateći suvremene trendove i ne zadovoljavajući se postignutim, smatra ministar.

Nakon uvodnih govora uslijedila je dodjela diploma polaznicima, s time da su kadeti-vojni piloti primili i časničke bodeže.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor čestitala je polaznicima na novostečenim znanjima i vještinama koje su stekli na školovanju na HVU. „Vi, osobito mladi pripadnici OSRH, predstavljate budućnost pobjedničke hrvatske mladosti“, istaknula je Kosor, uz poruku da im sudionici Domovinskog rata mogu biti dobar primjer i da se nikada ne smiju umoriti u davanju svojeg osobnog doprinosa daljnjoj izgradnji obrambenog sustava i stabilne, sigurne, europske Hrvatske.
Predsjednik Sabora RH Luka Bebić podsjetio je da Hrvatska gradi svoju vojnu tradiciju na pobjedi u Domovinskom ratu. „Vi ste pobjednička vojska i zato s ponosom možete gledati u hrvatsku budućnost“, poručio je Bebić, dodavši da se slava hrvatske vojske pronosi diljem svijeta, jer naši vojnici časno obnašaju dužnosti u okviru NATO-a, EU i UN-a.

Predsjednik RH Ivo Josipović poželio je postrojenim vojnicima uspjeh u daljnjoj karijeri, u Hrvatskoj koja je danas suvremena, demokratska država i društvo, afirmirana i etablirana članica međunarodnih organizacija i saveza, punopravna članica NATO-a, najsnažnije političko-sigurnosne i vojne organizacije. „Upravo su OSRH odlučno doprinijele slobodi, samostalnosti i postignućima današnje, demokratske Hrvatske“, rekao je predsjednik. Nakon završetka rata, OSRH svoju spremnost svakodnevno dokazuju u obavljanju složenih zadaća u međunarodnim misijama, ali i u Hrvatskoj, kad pomažu u zaštiti od prirodnih nepogoda, podsjetio je predsjednik. „Obrazovanje je ključan faktor vašeg napredovanja i ja vas potičem: obrazujte se i dalje, jer je to temelj kvalitete rada i OSRH“, zaključio je Josipović.


AUDIO

{auto width="644" height="100" displaywidth="100" plthumbs="false"}vukovar_25062010.xml{/auto}

VIDEO

{auto width="644" height="312" displaywidth="432"}video_vijesti.xml{/auto}

    Svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_20_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_21_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_1_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_2_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_3_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_4_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_5_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_6_25062010_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_7_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_8_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_9_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_10_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_11_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_12_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_13_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_14_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_15_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_16_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_17_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_18_25062010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sveana-promocija-polaznika-vojnih-kola-u-vukovaru/vukovar_19_25062010.jpg


Vijesti