Susret ministra Božinovića sa slovačkim ministrom Galkom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_31052011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović primio je danas, u utorak, 31. svibnja 2011. godine, u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane Slovačke Republike,  . Po završetku sastanka ministri obrane RH i Slovačke, Božinović i Galko dali su izjave za medije.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo posjetom slovačkog ministra obrane istaknuvši kako je današnji posjet nastavak dobrih odnosa između Republike Hrvatske i Slovačke te uspješnih kontakata između Oružanih snaga dviju zemalja. „Naši vojnici, između ostalog, surađuju u okviru NATO-a i međunarodnih mirovnih misija, o čemu je bilo riječi na sastanku“, rekao je ministar Božinović. Također, naglasio je kako se razgovaralo o međunarodnoj operaciji ISAF, o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, te o naporima koje hrvatski i slovački vojnici ulažu kako bi naš krajnji cilj, a to je predaja odgovornosti za sigurnosnu situaciju u Afganistanu, tamošnjim sigurnosnim snagama tekla što prije i u skladu s planovima. „Razgovarali smo i o daljnjoj obrambenoj bilateralnoj suradnji, te o suradnji na području vojne industrije dviju zemalja gdje postoji mogućnost dodatne suradnje“, rekao je ministar Božinović dodavši da Slovačka ima razvijenu vojnu industriju, dok je hrvatska industrija vojne opreme i naoružanja također u porastu. Ministar Božinović zahvalio je na kraju u ime Ministarstva obrane, ali i cjelokupne Vlade RH, slovačkom ministru i slovačkom političkom vodstvu na svesrdnoj podršci koju su davali Hrvatskoj na njezinom putu u članstvo NATO savezu, kao i na podršci Hrvatskoj na njezinom putu ulaska u EU.

Ministar obrane Slovačke Republike L'ubomir Galko istaknuo je kako današnji susret predstavlja nastavak dosadašnjih uspješnih odnosa dviju zemalja. „Slovačka i dalje daje bezrezervnu potporu Hrvatskom ulasku u EU, kao što je to činila i u slučaju ulaska Hrvatske u NATO. Ulaskom Hrvatske EU će dobiti na kvaliteti i sigurnosti svog prostora“, rekao je ministar Galko. Također, rekao je kako je tijekom razgovora informirao hrvatskog kolegu o daljnjem angažmanu slovačkih oružanih snaga u misiji UNFICYP na Cipru gdje također Hrvatska ima svoje časnike. Bilo je riječi i o obrambenom proračunu dviju zemalja, kao i o obnovi zrakoplovne flote dviju zemalja.

Na upit novinara kako komentira izjavu slovačkog ministra financija da su nadzvučni zrakoplovi preskupi i da bi ih trebalo prizemljiti, slovački ministar obrane L'ubomir Galko rekao je kako je slovački ministar financija razmišljao o alternativama i mogućnostima rješavanja pitanja nabavke novih, nadzvučnih zrakoplova. „To je svakako pitanje proračuna i raspoloživih financijskih sredstava. Mi smo izradili prijedlog novog strateškog dokumenta“, rekao je slovački ministar obrane te je dodao kako bi po njegovom mišljenju trebalo zadržati nadzvučne zrakoplove, no u konačnici to je pitanje odluke Vlade i parlamenta Slovačke Republike. Također, naglasio je kako će se u slučaju nedostatka financijskih sredstava, razmišljati o podjeli odgovornosti odnosno o mogućnosti zajedničkog nadzora zračnog sustava sa susjednim zemljama.

Tijekom službenog posjeta RH ministar Galko susret će se i sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Ivanom Jarnjakom.

    Božinović sa slovačkim ministrom Galkom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/boinovi-sa-slovakim-ministrom-galkom/mo_31052011_16.jpg


Priopćenja