Susret Kotromanovića i Petriashvilia u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gruzija_30062014_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sastao se danas, 30. lipnja 2014., u Ministarstvu obrane RH, s državnim ministrom za europske i euroatlanske integracije Gruzije Alexom Petriashviliem, u sklopu njegovog posjeta Republici Hrvatskoj.

 

Na sastanku se razgovaralo o temama vezanim uz predstojeći NATO summit u Walesu, iskustvima u provedbi obrambenih reformi i sudjelovanju u međunarodnim operacijama, te mogućnostima u okviru bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja.

Ministar Kotromanović naglasio je kako Hrvatska zagovara politiku otvorenih vrata i procesa proširenja NATO-a, te je u tom kontekstu otvorena za suradnju u pogledu prijenosa hrvatskih iskustava na putu pristupanja Gruzije NATO-u i EU. Također, čestitao je ministru Petriashvillu na nedavno potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije s tri zemlje bivšeg Sovjetskog saveza – Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

Ministar Petriashvili je naglasio kako je pred Gruzijom težak proces reformi i usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije istaknuvši kako Hrvatska ima vrijedno iskustvo prilagodbe Europskoj uniji. Ujedno, ministar Petriashvili potvrdio je snažnu predanost Gruzije dostizanju punopravnog članstva u NATO-u.

Ministri Kotromanović i Petriashvili složili su se kako NATO predstavlja glavni oslonac sigurnosti u Europi, pri čemu je istaknuto kako obje strane vjeruju da će predstojeći Summit reafirmirati vrijednost i ulogu Saveza. 

Ministar Kotromanović je naglasio i kako Hrvatska iznimno cijeni doprinos Gruzije operaciji ISAF u Afganistanu koji predstavlja najznačajniji doprinos među državama partnerima, kao i najavljeni doprinos u stabilizaciji Afganistana i podršci održivosti afganistanskih snaga sigurnosti i nakon 2014. godine u sklopu misije Resolute Support.

Na sastanku je izražena i potpora ispitivanju mogućnosti razvoja suradnje dviju država u područjima vezanim uz procese pristupanja euro-atlantskim integracijama, provedbe obrambenih reformi i obrambenog planiranja, te produbljivanja vojne suradnje u području vojne edukacije.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, državni ministar za europske i euroatlanske integracije Gruzije Alex Petriashvili sastao se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

 

 

    Susret Kotromanovića i Petriashvilia u MORH-u

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-kotromanovica-i-petriashvilia-u-morh-u/gruzija_30062014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-kotromanovica-i-petriashvilia-u-morh-u/gruzija_30062014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-kotromanovica-i-petriashvilia-u-morh-u/gruzija_30062014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-kotromanovica-i-petriashvilia-u-morh-u/gruzija_30062014_04.jpg


Priopćenja