Suradnja hrvatske i slovenske eskadrile helikoptera

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrz_19052011_v.jpg

Predstavnici Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ i PZO-a predvođeni zamjenikom zapovjednika eskadrile bojnikom Marijanom Skorijom sudjelovali su od 17. do 18. lipnja 2011. u radnom posjetu 15.

Helikopterskom bataljunu Slovenske vojske, u sklopu aktivnosti pod nazivom „Stručni razgovori helikopterskih posada – taktičko letenje i slijetanje na visinske točke“.
Cilj posjeta je bio upoznavanje sa planom obuke letenja u planinskim predjelima pilota 15. Bataljuna, obzirom na slovensko iskustvo u slijetanju na terene iznad 2000 metara visine. Letenje u planinskim predjelima i slijetanje na terene koji se nalaze na visinama preko 2500 metara jedan je od najsloženijih oblika letenja, zbog specifičnih meteoroloških uvjeta te zbog rjeđe atmosfere koja uvjetuje degradiranje performansi helikoptera.
Predstavnici zrakoplovstava dvaju država tijekom posjeta istaknuli su spremnost za daljnju suradnju u tom području obuke te potvrdili dosadašnju dobru suradnju, posebno u misiji KFOR na Kosovu.



Vijesti