Studijski posjet Ratne škole Bosni i Hercegovini

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/11/2023-11-24-rs-1024x683.jpg
Studijski posjet Ratne škole Bosni i Hercegovini | Foto: RŠ

Polaznici 26. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili su Bosnu i Hercegovinu te pritom obišli institucije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Od 21. do 23. studenog 2023. polaznici 26. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili su Bosnu i Hercegovinu te pritom obišli institucije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, NATO-a, Europske unije te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Prva aktivnost bila je u Zajedničkom stožeru OS BiH, gdje je polaznike primio zamjenik načelnika ZS OS BiH general-bojnik Ivica Jerkić, a prezentiran je ustroj i funkcioniranje OS BiH. Nakon informativnog brifinga o OS BiH, otvorena je rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici svih uprava Zajedničkog stožera OS BiH.

Nakon toga, u Veleposlanstvu RH u BiH, održano je predavanje o položaju Hrvata u BiH, jedan od strateških interesa RH definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske te kao terenski dio nastave iz predmeta Nacionalna sigurnost RH.

Polaznike Ratne škole primili su predstavnici EU misije ALTHEA i NATO zapovjedništva Sarajevo u međunarodnom kampu Butmir. Načelnik stožera NATO HQ SA objasnio je napore njegovog zapovjedništva kako bi pomogli integraciji OS BiH u NATO strukturi. S druge strane, načelnik stožera EUFOR ALTHEA objasnio je način rada njihovih snaga u pomoći BiH pri integraciji u Europsku uniju. Iznesene informacije su potakle polaznike na dugotrajnu raspravu o putu OS BiH i BiH prema euroatlantskim integracijama te je upotpunilo geopolitičku sliku susjedne i prijateljske nam zemlje, Bosne i Hercegovine.

Kako bi se detaljnije upoznali s radom OS BiH, polaznike je informirao predstavnik Operativnog zapovjedništva OS BiH i zapovjednik Obučnog središta za mirovne operacije (Peace Support Operation Training Center). Navedene prezentacije su pokazale velike napore koje ulažu OS BiH u obuku svojih pripadnika, osobito za mirovne operacije.

26. naraštaj Ratne škole “Ban Josip Jelačić” broji 13 polaznika: 5 visokih časnika OS RH, 5 visokih časnika stranih zemalja (Bosna i Hercegovina, Crne Gore, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Slovenije), pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova te saborskog zastupnika.

Studijski posjet Ratne škole Bosni i Hercegovini | Foto: RŠ

Objava Studijski posjet Ratne škole Bosni i Hercegovini pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti