Središnja svečanost obilježavanja 17. obljetnice Dana Oružanih snaga i Dana HKoV-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/danos290508_m.jpg

Središnja svečanost kojom je obilježana 17. godišnjica Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske održana je 28. svibnja na Gradskom stadionu u Karlovcu, a nazočili su joj najviši civilni i vojni dužnosnici predvođeni predsjednicima države, sabora i vlade, Stjepanom Mesićem, Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom.

Svečanost je bila u znaku brojnih i zanimljivih događanja kojima su predstavljene Oružane snage danas, a započela je postrojavanjem ešalona hrvatske vojske na gradskom stadionu NK Karlovac.
Nakon pregleda svečanog postroja, prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH Stjepanu Mesiću podnio je zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, a nakon intoniranja državne himne minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima.

«Danas baš kao i u vrijeme Domovinskog rata građani Republike Hrvatske imaju siguran oslonac i mogu se pouzdati u svoje Oružane snage» kazao je načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić. Istakuo je i da sudjelujući u mirovnim misijama pripadnici OS-a doprinose svjetskom miru i stabilnosti, te istodobno šire ugled naše zemlje u svijetu.

Ministar obrane Branko Vukelić obratio se nazočnima kazavši da: «Danas kad je za nama Domovinski rat i sedamnaest godina izgradnje Oružanih snaga, s pravom možemo reći da smo ponosni. U Domovinskom ratu obranili smo domovinu, a po svršetku rata Oružane snage su krenule putem reformi da bi dosegle razinu suvremenih, dobro opremljenih vojski». Ukazao je i na značaj sudjelovanja pripadnika OS-a u mirovnim misijama iz kojih nam dolaze «pohvale i izvrsne ocjene», te napomenuo kako se težnja da dosegnemo standarde, koji bi nam otvorili vrata euroatlantskih asocijacija, ostvaruje čemu najbolje svjedoči pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu.

Podsjećajući na prvo postrojavanje prije sedamnaest godina na stadionu u Zagrebu u Kranjčevićevoj, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako «s ponosom možemo ustvrditi da na ovom stadionu u Karlovcu zaokružujemo povijesni tijek koji je započet postrojavanjem naših prvih postrojbi na zagrebačkom stadionu. Vojska koja je pobijedila u ratu pokazala je da može ostvariti i značajne uspjehe u miru i time dodatno pridonijeti sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske.» Razdoblje stvaranja i konsolidacije Oružanih snaga zaokruženo je, istaknuo je premijer, dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-u.
Na stvaranje i razvoj hrvatskih Oružanih snaga podsjetio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Istaknuo je kako Hrvatska danas gradi mir te predstavlja ugledni čimbenik u ovom dijelu Europe u stvaranju mira i suradnje među državama.

Čestitajući svim pripadnicima Oružanih snaga njihov dan Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS-a Stjepan Mesić istaknuo je kako su upravo oni zajedno sa svim braniteljima i cjelokupnim društvom imali važno mjesto u događanjima koja su dovela do međunarodnog priznanja Hrvatske i oslobađanja njezinog teritorija. «U vrlo teškim trenucima preuzeli ste svoj dio odgovornosti i ispunili naša očekivanja». Govoreći o daljnjem razvoju Oružanih snaga predsjednik Mesić napomenuo je kako od ove godine izgrađujemo profesionalnu vojsku što je jednako velik izazov za naše društvo kao i za Oružane snage, te da smo novi sustav odlučili graditi u skladu s dobrom praksom i načelima demokratskih političkih poredaka. «Hrvatskog profesionalnog vojnika vidim kao osobu koja u sebi nosi svu odlučnost branitelja iz Domovinskog rata, ali i osobu koja će biti vrhunski obučena i opremljena» kazao je predsjednik Mesić.

Posebno zanimljiv i dojmljiv završetak svečanosti na stadionu u Karlovcu označilo je ispaljivanje sedamnaest počasnih plotuna iz 12 topova 76 mm. Uz letački program HRZ-a, koji je završio efektnim nastupom akro grupe HRZ-a «Krila oluje», također se mogao vidjeti i nastup pripadnika jedne od najelitnijih postrojbi OS RH-a, Bojne za specijalna djelovanja, koji su izveli situacijske vježbe iskrcavanja snaga iz helikoptera na nepristupačnom terenu, izvlačenje snaga helikopterom i rješavanje talačke situacije, za gledatelje atraktivnih, ali itekako složenih i zahtjevnih.

Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga i Dana HKoV-a završila je simbolično, veličanstvenim desantiranjem 17 padobranaca iz helikoptera, sa visine od dvije tisuće metara.

Priopćenja